Klaus Iohannis, de Ziua Europei: Este cea mai dificilă perioadă pentru continentul nostru după cel de-al Doilea Război Mondial

  • Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Europei
  • „Istoria ne arată că proiectul european a trecut cu bine de provocările trecutului atunci când răspunsurile au fost rezultatul unui amplu efort comun”, a declarat şeful statului
  • Klaus Iohannis precizat că românii şi-au câştigat respectul Europei prin ataşamentul autentic faţă de valorile europene şi prin susţinerea constantă pentru păstrarea nealterată a democraţiei şi a drepturilor civice
  • Preşedintele României a amintit de summitul de la Sibiu, de anul trecut, pe 9 mai
396 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis, de Ziua Europei: Este cea mai dificilă perioadă pentru continentul nostru după cel de-al Doilea Război Mondial

Klaus Iohannis, de Ziua Europei: Este cea mai dificilă perioadă pentru continentul nostru după cel de-al Doilea Război Mondial/ FOTO: Profimedia

Mesajul integral transmis de preşedintele Klaus Iohannis:

„Sărbătorim astăzi Ziua Europei într-un context cu totul special, imposibil de imaginat în urmă cu doar câteva luni de zile. Este cea mai dificilă perioadă pentru continentul nostru după cel de-al Doilea Război Mondial, un moment care ne testează rezistenţa, unitatea şi umanitatea.

Istoria ne arată că proiectul european a trecut cu bine de provocările trecutului atunci când răspunsurile au fost rezultatul unui amplu efort comun. Modul în care vom depăşi actuala criză va marca profund conştiinţa noastră europeană şi va da un nou sens viitorului Uniunii Europene. Solidaritatea şi coeziunea europeană sunt valori de o importanţă majoră, pe care se fundamentează continuitatea proiectului european şi reconectarea la nevoile şi aşteptările cetăţenilor noştri.

Au trecut 70 de ani de la „Declaraţia Schuman”, bazată pe o viziune comună asupra principiilor de unitate şi cooperare europeană. Demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi respectul pentru drepturile omului, toate aceste valori, care au conturat proiectul european de la bun început, rămân astăzi la fel de valabile şi capătă o semnificaţie mai profundă acum, când ne luptăm să salvăm vieţile cât mai multor cetăţeni europeni.

Ţara noastră este pe deplin integrată în marea familie europeană. Românii şi-au câştigat respectul Europei prin ataşamentul autentic faţă de valorile europene şi prin susţinerea constantă pentru păstrarea nealterată a democraţiei şi a drepturilor civice. Anul trecut, marcam Ziua Europei la Sibiu, în cadrul unui Summit în care liderii europeni şi-au reafirmat angajamentul pentru o Europă unită şi coezivă, în care statele membre trebuie să acţioneze împreună pentru a reuşi să vină cu răspunsuri eficiente în faţa provocărilor comune.

„Spiritul de la Sibiu” îşi păstrează deplina relevanţă şi dobândeşte noi valenţe în faţa provocărilor de astăzi.

Criza generată de pandemia de COVID-19 a arătat cât de importantă este o abordare comună, în spiritul unităţii şi solidarităţii.

În confruntarea cu această provocare fără precedent, România a dovedit încă o dată că este un partener de încredere. Echipe de medici şi asistenţi români s-au deplasat în Italia şi Republica Moldova pentru a sprijini eforturile de combatere a epidemiei. De asemenea, ţara noastră este primul stat membru care gestionează constituirea unei rezerve strategice de echipamente medicale pentru întreaga Uniune, fiind deja livrate prin acest mecanism echipamente esenţiale în zonele cele mai afectate. Totodată, România beneficiază de fonduri semnificative pentru atenuarea efectelor crizei, în valoare de peste un miliard şi jumătate de euro din actualul buget multianual.

În aceste vremuri dificile, trebuie să fim conştienţi că deciziile şi acţiunile noastre de acum pot influenţa decisiv direcţia strategică a marii familii europene. Este esenţial să reconfirmăm, prin tot ceea ce facem, că viziunea noastră rămâne una comună şi că, dincolo de diferenţele şi specificităţile noastre fireşti, ne uneşte voinţa de a găsi împreună soluţii durabile şi eficiente în beneficiul tuturor cetăţenilor europeni.

La mulţi ani, Europa! La mulţi ani, România!”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici