Kofi Annan demisionează din funcţia de emisar internaţional pentru Siria

Kofi Annan a demisionat din funcţia de emisar al ONU şi al Ligii Arabe în Siria, anunţă secretarul general ONU, Ban Ki-moon, citat de AFP.

480 afișări
Imaginea articolului Kofi Annan demisionează din funcţia de emisar internaţional pentru Siria

Kofi Annan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Kofi Annan a informat Naţiunile Unite şi Liga Arabă despre intenţia de a nu prelungi mandatul de mediator, care va expira pe 31 august 2012", precizează ONU.

Într-o declaraţie, Kofi Annan a denunţat "militarizarea excesivă" a conflictului din Siria şi lipsa unei poziţii unanime a Consiliului de Securitate şi a comunităţii internaţionale.

"Militarizarea excesivă de pe teren şi lipsa de unanimitate a Consiliului de Securitate au schimbat fundamental rolul meu", a explicat Annan, autorul planului de încetare a ostilităţilor în Siria.

Potrivit lui Kofi Annan, preşedintele Siriei, Bashar Al-Assad, va trebui să se retragă de la putere, "mai devreme sau mai târziu".

"Nu am primit susţinerea pe care această cauză o merita. (...) Există disensiuni la nivelul comunităţii internaţionale. Toate aceste lucruri au complicat situaţia mea", a spus Annan, făcând aluzie la poziţiile Rusiei şi Chinei, care au blocat în mod repetat proiecte de rezoluţie în sensul constrângerii regimului sirian să aplice planul de pace.

Rusia şi-a exprimat regretul pentru demisia lui Annan. "Este decizia sa şi o regretăm. Noi am susţinut eforturile emisarului internaţional", a reacţionat Vitali Ciurkin, ambasadorul Rusiei la Naţiunile Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici