Kosovo protestează faţă de faptul că nu a fost invitat la un summit balcanic în Macedonia

Kosovo a denunţat marţi decizia Macedoniei de a nu invita Priştina la un summit regional pe care îl găzduieşte la începutul lui iunie, din cauza opoziţiei Serbiei, o măsură ce contrazice progrese recente între sârbi şi kosovari în normalizarea relaţiilor lor sub egida UE.

117 afișări
Imaginea articolului Kosovo protestează faţă de faptul că nu a fost invitat la un summit balcanic în Macedonia

Kosovo protestează faţă de faptul că nu a fost invitat la un summit balcanic în Macedonia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest summit anual al Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP) va avea loc în perioada 1-2 iunie la Ohrid, în sudul Macedoniei şi va reuni lideri din 12 ţări din Balcani şi Europa de Sud-Est.

"Participarea Republicii Kosovo la acest summit a fost împiedicată de (...) Serbia şi Bosnia(-Herţegovina). Acest lucru este contrar principiilor de bună vecinătate ce reprezintă o condiţie pentru integrarea" în UE, a declarat un purtător de cuvânt al preşedinţiei kosovare, Arber Vlaahiu.

Macedonia, care a recunoscut independenţa proclamată în 2008 de Kosovo faţă de Serbia, a explicat că nu a fost în măsură să invite o ţară ce nu face parte din SEECP "fără acordul tuturor ţărilor participante".

Cinci din cele douăsprezece state membre ale SEECP - Serbia, Grecia, România, Republica Moldova şi Bosnia-Herţegovina - nu au recunoscut independenţa Kosovo.

Nemulţumit de decizia Macedoniei, preşedintele Albaniei, Bujar Nishani, a anunţat că refuză să participe la summit.

La Belgrad, oficialul guvernului sârb însărcinat cu Kosovo, Aleksandar Vulin, a declarat că "Serbia nu a fost singura ce se opune participării Kosovo" la summit, afirmând că România şi Bosnia-Herţegovina de asemenea s-au opus.

La rândul său, Kosovo a văzut în această decizie o "încălcare" a acordului ce vizează normalizarea relaţiilor dintre Priştina şi Belgrad, încheiat la 19 aprilie, la Bruxelles, sub egida UE.

Cu toate acestea, Vulin a declarat că acest acord nu subînţelege recunoaşterea Kosovo de către Serbia ca stat independent.

Serbia refuză să recunoască independenţa Kosovo, considerându-l o provincie a sa din sud.

Peste 90 de ţări au recunoscut independenţa Kosovo, între care Statele Unite şi majoritatea ţărilor UE.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici