Kremlinul respinge ameninţările Marii Britanii cu sancţiuni / Boris Johnson vrea să discute cu Vladimir Putin

Rusia a avertizat, luni, Marea Britanie asupra intenţiilor de a impune sancţiuni economice suplimentare din cauza crizei ucrainene, iar, pe fondul tensiunilor, premierul britanic, Boris Johnson, va discuta cu preşedintele rus, Vladimir Putin.

24844 afișări
Imaginea articolului Kremlinul respinge ameninţările Marii Britanii cu sancţiuni / Boris Johnson vrea să discute cu Vladimir Putin

„Nu auzim frecvent ameninţări directe privind atacarea companiilor. Orice atac al altei ţări asupra mediului de afaceri rus va atrage măsuri de retorsiune, iar aceste măsuri vor fi formulate în funcţie de interesele noastre", a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de agenţia Reuters.

Statele Unite şi Marea Britanie pregătesc sancţiuni de o amploare fără precedent împotriva Rusiei, în situaţia unui atac militar împotriva Ucrainei, printre opţiuni figurând inclusiv impunerea de măsuri contra oligarhilor ruşi apropiaţi de preşedintele Vladimir Putin.

„Cred că am fost foarte clari cu domnul Putin în privinţa consecinţelor economice care l-ar viza pe el şi poporul rus dacă va invada Ucraina", a afirmat duminică John Kirby, purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, citat de Fox News.

„În prezent, sancţiunile economice sunt aplicate destul de limitat, putem viza doar companii implicate direct în destabilizarea Ucrainei. Încercăm să extindem acest cadru legal, astfel încât orice companie care are legături cu Kremlinul şi cu regimul din Rusia va fi putea fi vizată, astfel încât să nu se poată ascunde nicăieri oligarhii lui Putin sau companiile implicate în susţinerea statului rus. Vrem să impunem costuri economice severe", a declarat duminică Liz Truss, ministrul britanic de Externe, conform cotidianului Financial Times.

În contextul tensiunilor, premierul Boris Johnson, supus presiunilor pe plan intern pentru a demisiona din cauza anchetelor privind organizarea a numeroase petreceri în pofida restricţiilor antiepidemice, intenţionează să se deplaseze în Ucraina, pentru a oferi susţinere, dar vrea să discute prin telefon şi cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. "Ceea ce îi voi spune preşedintelui Putin, aşa cum am spus anterior, este că trebuie să facem cu toţii paşi înapoi de la marginea prăpastiei şi cred că şi Rusia trebuie să facă aceşti paşi înapoi", a declarat Boris Johnson luni.

Statele Unite şi Marea Britanie avertizează că Rusia pregăteşte un atac asupra Ucrainei, în condiţiile în care armata rusă a mobilizat aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierei ucrainene. Însă preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Occidentului să nu genereze "panică" privind riscurile unui conflict militar, argumentând că, deşi probabilitatea unui atac militar rus există, nu este mai mare decât a fost în 2021.

Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.

Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au transmis răspunsuri scrise Rusiei privind garanţiile de securitate, dar Moscova insistă pentru retragerea trupelor din statele est-europene şi pentru oprirea extinderii NATO spre est.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici