Kuleba: Forţele ruseşti „nu sunt suficient de puternice” pentru a ataca Ucraina pe toate fronturile

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat vineri pentru CNN că el crede că are loc o regrupare a trupelor ruseşti, deoarece „nu pot susţine presiunea” pentru a continua un atac asupra Ucrainei de pe trei fronturi.

2216 afișări
Imaginea articolului Kuleba: Forţele ruseşti „nu sunt suficient de puternice” pentru a ataca Ucraina pe toate fronturile

Sursa foto: MediafaxFoto

Kuleba a declarat că decizia Moscovei de a reduce activitatea militară pe cele două fronturi de la Kiev şi Cernihiv a venit într-un moment în care „forţele ucrainene au început să le respingă cu succes din satele şi oraşele mici în asediul Kievului. Motivul pentru care au spus acest lucru a fost că au simţit că nu pot susţine presiunea şi nu pot menţine linia frontului din jurul Kievului”.

Kuleba a spus că acest lucru poate fi un indiciu al faptului că preşedintele rus Vladimir Putin a devenit mai realist în ceea ce priveşte strategia sa militară.

„Cred că deja a devenit mai realist, deoarece nu-mi pot imagina că retragerea forţelor ruseşti din nordul Ucrainei nu a fost ordonată de el”, a declarat ministrul.

„Dacă traducem această mişcare recentă în limbaj uman, înseamnă literalmente că nu are suficientă putere pentru a continua să atace Ucraina din trei direcţii simultan. Aşa că trebuie să mute o parte din forţa mea militară într-o altă direcţie pentru a-şi întări armata în acea zonă”, a spus el.

„Oricare ar fi imaginea lui despre realitate, din paşii pe care îi fac pe teren, pot concluziona că are o înţelegere că puterea lui, că nu este suficient de puternic pentru a continua să atace Ucraina din toate colţurile şi asta este clar acum”, a adăugat Kubela.

Dar ministrul de externe a mai spus că el crede că retragerea forţelor ruse poate fi o încercare pentru a se pregăti strategic pentru un asalt asupra regiunii ucrainene Donbas.

„Vedem că o parte din forţele lor militare se retrag înapoi pe teritoriul Belarusului, dar în acelaşi timp auzim mesaje consistente şi am primit şi informaţii că încă se uită la Donbas ca la un fruct la îndemână”, a declarat el pentru CNN.

„Ei trebuie să regrupeze resursele şi să se pregătească pentru bătălia pentru Donbas”.

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că două elicoptere ucrainene Mi-24 au efectuat un atac asupra unui depozit de combustibil din sudul Rusiei. Când a fost întrebat dacă Ucraina a fost cea care a efectuat atacul, Kuleba a spus că nu poate verifica acest lucru.

Întrebat dacă este surprins, în general, de capacitatea militară a Ucrainei în aer, Kuleba a spus că are „încredere în poporul ucrainean şi în forţele noastre armate şi, în calitate de ministru de externe, în diplomaţia noastră”. „Acesta este un război. Ne-au atacat pentru a ne distruge şi ne resping dreptul nostru de a exista ca naţiune, aşa că înseamnă că vom riposta prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie, în cadrul legilor internaţionale de război existente”.

„Nu obosim să luptăm pentru libertate, pentru independenţă şi pentru valori. Aşa că sper că nici oamenii din Occident nu vor obosi să ne susţină”, a mai spus el.

„Singura oboseală pe care au observat-o până acum este oboseala din capitalele care încearcă să nu evite sancţiunile impuse Rusiei, dar noi lucrăm cu ei şi sper că îi vom ajuta să depăşească această oboseală”, a adăugat Kuleba.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici