Kurzii au preluat de la jihadişti controlul asupra celui mai mare baraj din Irak

Forţele kurde, susţinute de către aviaţia americană, au preluat controlul, duminică, asupra celui mai mare baraj din Irak, la Mosul, de la jihadişti din cadrul grupării sunnite Statul Islamic (SI), care deţineau controlul asupra acestuia de zece zile, au anunţat duminică oficiali.

2658 afișări
Imaginea articolului Kurzii au preluat de la jihadişti controlul asupra celui mai mare baraj din Irak

Kurzii au preluat de la jihadişti controlul asupra celui mai mare baraj din Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Barajul de la Mosul a fost complet eliberat", a declarat Ali Awni, un reprezentant al principalului partid kurd irakian, adăugând că în prezent au loc lupte la Tal Kayf, o localitate aflată sub controlul jihadiştilor, situată la aproximativ 100 de kilometri est de baraj.

Un ofiţer peshmerga (combatanţi kurzi) şi alt reprezentant al partidului au confirmat că forţele kurde au preluat controlul asupra acestui baraj care asigură apă şi electricitate celei mai mari părţi a regiunii şi care este indispensabil irigării unor vaste zone cultivate din provincia Ninive (nord).

Pe 8 august, jihadişti din cadrul SI au preluat controlul asupra barajului, în cadrul unei ofensive fulgerătoare pe care au lansat-o la începutul lui iunie.

Insurgenţii au cucerit porţiuni importante din estul, vestul şi nordul Irakului, după care şi-au extins ofensiva, la începutul lui august, către Regiunea Autonomă irakiană Kurdistan.

Forţele kurde, care au întâmpinat iniţial dificultăţi în a le opri înaintarea, au primit ajutorul forţelor americane, care efectuează de la 8 august atacuri aeriene asupra unor poziţii deţinute de către SI.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici