Kurzii din Irak se declară pregătiţi să traseze graniţele unui viitor stat kurd

Liderului regiunii semi-autonome kurde din Irak, Massoud Barzani, a declarat că va trasa graniţele unui viitor stat kurd, în cazul în care autorităţile de la Bagdad nu vor accepta şi recunoaşte votul pentru independenţă ce se va desfăşura la sfârşitul acestei luni, informează BBC.

1578 afișări
Imaginea articolului Kurzii din Irak se declară pregătiţi să traseze graniţele unui viitor stat kurd

Kurzii din Irak se declară pregătiţi să traseze graniţele unui viitor stat kurd

Massoud Barzani a afirmat că doreşte să ajungă la un acord cu Guvernul irakian, în cazul în care kurzii vor opta pentru independenţă. Referendumul ar urma să aibă loc pe 25 septembrie.

Irakul respinge referendumul, considerând că acesta ar putea afecta negativ lupta împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic, şi de asemenea, că secesiunea contravine Constituţiei irakiene din 2005 şi că nu ar aduce niciun avantaj politic sau economic kurzilor din regiune.

Minoritatea kurdă din Irak controlează trei provincii irakiene, care se bucură de un grad ridicat de autonomie, având guverne regionale şi propriile servicii de securitate. Ideea creării unui stat kurd este larg răspândită în aceste provincii.

În realitate, fondarea unui stat kurd ar genera probleme majore şi ar spori instabilitatea şi insecuritatea regională.

Cel mai probabil, Bagdadul se va opune independenţei celor trei provincii deoarece kurzii ar urma să aibă şi alte pretenţii teritoriale. Turcia, Siria şi Iran sunt şi ele direct interesate deoarece şi pe teritoriul lor locuiesc kurzi, iar o posibilă independeţă a kurzilor din Irak i-ar putea inspira şi pe cei din Turcia, Siria sau Iran să întreprindă acţiuni similare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici