Kuwait a închis misiunea culturală iraniană şi a expulzat mai mulţi diplomaţi iranieni

Kuwait a anunţat că a închis misiunea culturală iraniană de pe teritoriul ţării şi a expulzat mai mulţi diplomaţi iranieni, pe fondul unor presupuse contacte cu o celulă teroristă, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

982 afișări
Imaginea articolului Kuwait a închis misiunea culturală iraniană şi a expulzat mai mulţi diplomaţi iranieni

Kuwait a închis misiunea culturală iraniană şi a expulzat mai mulţi diplomaţi iranieni (Imagine: Twitter)

Autorităţile kuwaitiene au transmis ambasadei Iranului să-şi reducă personalul şi să închidă mai multe birouri tehnice. Totodată, Kuwait a decis să suspende orice activitate care include comitete comune din partea celor două state.

Deciziile au fost luate ca urmare a unei sentinţe din partea instanţei din Kuwait care vizează câţiva cetăţeni iranieni acuzaţi de spionaj. În 2015, autorităţile din Kuwait au destructurat o celulă teroristă care ar fi avut contacte cu Iranul şi cu gruparea militantă libaneză Hezbollah.

"Guvernul statului Kuwait a decis să ia acţiuni în concordanţă cu normele diplomatice şi în conformitate cu convenţiile de la Viena cu privire la relaţia cu Republica Islamică Iran", a spus ministrul kuwaitian pentru Informaţii, şeicul Mohammad al-Mubarak al-Sabah.

În afară de contacte "pe furiş" cu Hezbollah şi Iran, membrii celulei teroriste au fost acuzaţi de posesie de arme şi de planificarea unor atacuri în Kuwait.

Kuwait este un stat de mici dimensiuni situat în Peninsula Arabică şi care se învecinează la sud cu Arabia Saudită, la nord cu Irak şi are deschidere în est la Golful Persic.

Statele Unite reprezintă principalul aliat al Kuwaitului, iar administraţia de la Washington a aplicat recent noi sancţiuni economice asupra a 18 persoane şi organizaţii iraniene acuzate că sprijină dezvoltarea rachetelor balistice de către regimul de la Teheran. În replică, Iranul a ameninţat că ar putea ataca baze militare ale SUA din Orientul Mijlociu, amplasate în Qatar, Kuwait şi Bahrain.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici