L'Express: Statele Unite au spionat echipa fostului preşedinte Nicolas Sarkozy

Echipa fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost, în mai, victima unei operaţiuni de spionaj informatic din partea Statelor Unite, scrie publicaţia L'Express în ediţia eletronică de marţi.

141 afișări
Imaginea articolului L'Express: Statele Unite au spionat echipa fostului preşedinte Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

În mai, cu câteva zile înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, hackerii au pătruns în reţelele informatice ale Palatului Elysée, realizând una dintre cele mai îndrăzneţe lovituri împotriva statului francez. Dezvăluită iniţial de cotidianul regional Le Télégramme, infiltrarea a fost ascunsă cu prudenţă de instituţia prezidenţială, care nu a oferit nicio informaţie cu privire la originea atacatorilor sau prejudiciul suferit. Cu toate acestea, ea este gravă, constituind totodată un atac cibernetic fără precedent între ţări aliate, scrie L'Express.

Potrivit publicaţiei, hackerii au piratat calculatoarele unor consilieri apropiaţi lui Nicolas Sarkozy, inclusiv calculatorul secretarului general, Xavier Musca, de unde au extras informaţii secrete sau planuri strategice.

Asemeni unui scenariu demn de James Bond, o eroare umană s-a aflat la originea atacului. Hackerii au identificat pe Facebook profilul persoanelor care lucrează la palatul prezidenţial, după care au devenit prieteni cu aceştia şi i-au invitat, prin intermediul unui mesaj electronic, să se conecteze la reţeaua de intranet a palatului prezidenţial pe o pagină falsă, o replică a celei oficiale a Palatului Elysée, de unde hackerii le-au interceptat parolele. Ajunşi în interior, hackerii au instalat un virus care s-a propagat de la un calculator la altul.

Deşi virusul este extrem de complicat de urmărit, informaţiile strânse de L'Express de la mai multe surse converg spre concluzia că Statele Unite sunt la originea acestui atac. Codul utilizat prezintă aceleaşi funcţionalităţi ca în cazul unui virus informatic foarte puternic, numit Flame, identificat la sfârşitul lui mai de cunoscuta companie de antivirus Kaspersky.

"Fiind bine conceput, acesta poate colecta fişierele prezente pe un calculator, realiza capturi de ecran şi chiar activa microfonul calculatorului pentru a înregistra conversaţiile", explică specialistul Vitali Kamluk. Pentru producerea sa au fost necesare resurse financiare şi umane pe care doar o singură ţară este capabilă să le mobilizeze. Chiar două, potrivit presei britanice, care susţine că virusul a fost creat de o echipă americano-israeliană, căci, iniţial, trebuia să vizeze ţări din Orientul Mijlociu.

Janet Napolitano, secretarul american pentru Securitatea Internă, nu a confirmat, dar nici nu a dezminţit informaţiile.

Întrebată de ce un aliat al Franţei ar lansa o asemenea operaţiune, publicaţia a prezentat declaraţia unei persoane apropiate de caz, care a vorbit sub acoperirea anonimatului: "Puteţi fi în termeni buni cu o «ţară prietenă» şi să vreţi, în acelaşi timp, să vă asiguraţi de sprijinul său de neclintit, îndeosebi într-o perioadă de tranziţie politică".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici