Lacrimi şi disperare în Coreea de Nord. Cum au reacţionat cetăţenii la moartea liderului lor - VIDEO, GALERIE FOTO

Anunţul morţii liderului nord-coreean Kim Jong-il a fost primit cu lacrimi de cetăţenii Coreei de Nord. Un popor întreg este îndoliat după omul care i-a condus timp de 17 ani.

3834 afișări
Imaginea articolului Lacrimi şi disperare în Coreea de Nord. Cum au reacţionat cetăţenii la moartea liderului lor - VIDEO, GALERIE FOTO

Lacrimi şi disperare în Coreea de Nord. Cum au reacţionat cetăţenii la moartea liderului lor (Imagine:Mediafax Foto/AFP)

Presa oficială nord-coreană, un instrument de propagandă al regimului stalinist, descrie "tristeţea de nedescris" care i-a cuprins pe toţi nord-coreenii luni, la anunţarea morţii "Liderului Iubit" Kim Jong-il, decedat din cauza unei crize cardiace.

"Ei nu încearcă nici măcar să îşi şteargă lacrimile, se crispează de durere şi disperare, atât de mare le este pierderea", relatează Agenţia Centrală Coreeană de Presă (KCNA), evocând "tristeţea de nedescris" care a cuprins mulţimea din toată ţara.

Televiziunea naţională a arătat imagini cu membrii Partidului Muncitorilor din Coreea, aripa politică a celor mai "zeloşi" reprezentanţi ai regimului, lovind cu pumnii în masă şi plângând, într-o provincie a ţării.

"Încă nu îmi vine să cred. Cum poate să ne lase? Ce ne vom face?", se întreabă unul dintre ei, Kang Tae-Ho, cu privirea pierdută. "A făcut atât de multe pentru a ne face viaţa mai bună şi a plecat aşa?", se plânge un altul, Hong Sun-Ok.

VEZI GALERIA FOTO

Moartea lui Kim Jong-il, care a condus ţara cu o "mânâ de fier" de la moartea tatălui său Kim Il-Sung, în 1994, a fost anunţată la televizor de o prezentatoare în lacrimi, îmbrăcată în negru, şi având în spate peisaje cu munţi şi păduri albe, decoruri ale vechilor legende din Coreea.

Conform propriei legende, Kim Jong-il s-a născut pe muntele Paekdu, cel mai înalt vârf al ţării (2.744 metri), la frontiera cu China, un munte sacru pentru toţi coreenii.

Un portret cu Kim Jong-il surâzător, îmbrăcat cu obişnuita sa tunică kaki, era difuzat pe acordurile unui marş funebru.

Televiziunea a prezentat, de asemenea, o retrospectivă cu faimoasele sale inspecţii de propagandă în baze militare, uzine, magazine, sate, în care le cerea interlocutorilor săi să urmeze "spiritul marelui general", tatăl său.

"Sub autoritatea Tovarăşului Kim Jong-un, ne vom transforma durerea în forţă şi curaj, vom depăşi dificultăţile actuale şi vom munci şi mai mult pentru marea victorie a Juche", termen care înseamnă "autosuficienţă", o ideologie impregnată de comunism şi mândrie naţională dezvoltată de Kim Il-sung, a declarat un ofiţer, în vârstă de 43 de ani, Jong Il-Guk.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici