Lady Ashton, în misiune de conciliere marţi şi miercuri la Kiev

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton va efectua marţi şi miercuri o misiune de conciliere la Kiev cu obiectivul de a ajuta la soluţionarea crizei politice din Ucraina, a anunţat luni Comisia Europeană (CE).

353 afișări
Imaginea articolului Lady Ashton, în misiune de conciliere marţi şi miercuri la Kiev

Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lady Ashton "se va întâlni cu toate părţile", cu Guvernul, cu opoziţia şi reprezentanţi ai societăţii civile, "pentru a susţine găsirea unei soluţii politice", a anunţat o purtătoare de cuvânt. Această vizită este o iniţiativă a CE, a precizat ea.

Anterior, un comunicat al CE anunţa că preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, şi preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, au convenit duminică asupra unei misiuni de conciliere la Kiev a Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashto.

"În principiu, misiunea lui Catherine Ashton a fost convenită, dar data încă nu a fost stabilită. Vizita ar urma să aibă loc la mijlocul săptămânii. Însă totul este foarte schimbător", a mărturisit pentru AFP o sursă apropiată dosarului.

Obiectivul vizitei lui Ashton a fost discutat în cursul unei discuţii telefonice dintre Ianukovici şi Barroso, în care cel din urmă a "insistat asupra necesităţii de a găsi o soluţie politică la tensiunile din Ucraina, prin stabilirea unui dialog cu opoziţia şi societatea civilă", a precizat comunicatul Comisiei Europene.

"Va merge pentru a stabiliza ţara", a mărturisit o sursă contactată de AFP.

Soarta fostului premier şi opozantei încarcerate Iulia Timoşenko va face parte din preocupările lui Ashton în cadrul misiunii la Kiev, a dat asiguări această sursă.

Sute de mii de opozanţi proeuropeni au cerut, duminică, în centrul Kievului, plecarea preşedintelui Ianukovici, acuzat că a "vândut" Ucraina Rusiei, într-o nouă demonstraţie de forţă fără precedent de la "revoluţia portocalie" din 2004.

La puţin timp după încheierea unei manifestaţii în masă, a doua după cea de la 1 decembrie care s-a desfăşurat în acelaşi loc, serviciile speciale ucrainene (SBU) au anunţat deschiderea unei anchete pentru tentativă de "preluare a puterii" în urma "unor acţiuni ilegale ale unor oameni politici".

SBU nu a semnalat imediat suspecţii de comiterea unor astfel de acte, pasibile cu o pedeapsă de până la zece ani de închisoare.

Barroso i-a amintit preşedintelui Ianukovici "necesitatea de a respecta libertăţile civile şi de a da dovadă de mai multă reţinere".

Refuzul puterii de a semna, la sfârşitul lunii noiembrie, Acordul de Asociere cu UE negociat de trei ani a plonjat cei 46 de milioane de cetăţeni ucraineni într-o criză fără precedent de la "revoluţia portocalie".

Tensiunea a escaladat după vizita de vineri a preşedintelui Viktor Ianukovici în Rusia, unde a discutat cu omologul său Vladimir Putin pe tema unui "parteneriat strategic".

Rusia a fost acuzată de către europeni că a exercitat presiuni economice şi ameninţări "inacceptabile" asupra Ucrainei, care traversează o criză economică şi financiară din cauza căreia a renunţat la asocierea cu UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici