Lai Ching-te, noul preşedinte ales al Taiwanului, se va confrunta cu furia Chinei. Beijingul îl consideră un separatist periculos, iar în trecut presa chineză a cerut un mandat de arestare internaţional

Noul preşedinte ales al Taiwanului, Lai Ching-te, se va confrunta probabil cu cea mai dificilă sarcină de până acum atunci când îşi va prelua funcţia în luna mai şi va trebui să facă faţă furiei Chinei, care l-a denunţat în mod repetat ca fiind un separatist periculos, relatează Reuters.

1068 afișări
Imaginea articolului Lai Ching-te, noul preşedinte ales al Taiwanului, se va confrunta cu furia Chinei. Beijingul îl consideră un separatist periculos, iar în trecut presa chineză a cerut un mandat de arestare internaţional

Lai Ching-te, noul preşedinte ales al Taiwanului, se va confrunta cu furia Chinei. Beijingul îl consideră un separatist periculos, iar în trecut presa chineză a cerut un mandat de arestare internaţional

Lai, care a câştigat alegerile de sâmbătă, a declarat în mod repetat în timpul campaniei că doreşte să menţină status quo-ul cu China, care revendică Taiwanul ca fiind al său, şi s-a oferit să discute cu Beijingul.

"Nu vrem să devenim duşmani cu China. Putem deveni prieteni", a declarat Lai, cunoscut pe scară largă sub numele său englezesc William, la un post de televiziune taiwanez în iulie.

Dar, în opinia Beijingului, Lai, în vârstă de 64 de ani, este un separatist şi un "scandalagiu" pentru comentariile pe care le-a făcut pentru prima dată în 2017, în calitate de premier, despre faptul că este un "lucrător" pentru independenţa oficială a Taiwanului - o linie roşie pentru Beijing.

În anul următor, el a declarat în parlament că este un "lucrător practic pentru independenţa Taiwanului", determinând un ziar chinez, Global Times, foarte citit, să ceară Chinei să emită un mandat de arestare internaţional pentru Lai.

Lai susţine că a vrut doar să spună că Taiwanul este deja o ţară independentă. În campania electorală, el a susţinut linia preşedintelui Tsai Ing-wen, potrivit căreia Republica Chineză - denumirea oficială a Taiwanului - şi Republica Populară Chineză "nu se subordonează una alteia".

Conform constituţiei Taiwanului, Republica Populară Chineză este un stat suveran, un punct de vedere împărtăşit de toate partidele politice principale din Taiwan. Guvernul Republicii Chineze a fugit în Taiwan în 1949, după ce a pierdut un război civil în faţa comuniştilor lui Mao Zedong, care au înfiinţat Republica Populară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici