Lakhdar Brahimi, numit emisar internaţional pentru Siria. El nu crede în şansele sale de a pune capăt conflictului din Siria

Fostul ministru algerian de Externe Lakhdar Brahimi, în vârstă de 78 de ani, a fost numit în funcţia de emisar al Naţiunilor Unite şi Ligii Arabe pentru Siria, după demisia lui Kofi Annan.

177 afișări
Imaginea articolului Lakhdar Brahimi, numit emisar internaţional pentru Siria. El nu crede în şansele sale de a pune capăt conflictului din Siria

Lakhdar Brahimi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lakhdar Brahimi a declarat vineri că nu crede în şansele sale de a pune capăt conflictului care afectează Siria.

Întrebat de postul de televiziune France 24 dacă este încrezător în posibilitatea de a pune capăt războiului din Siria, Brahimi a răspuns: "Nu, nu sunt".

"Ceea ce cred este că voi face tot posibilul, îmi voi da cu adevărat toată silinţa", a adăugat succesorul lui Kofi Annan.

"Este posibil să nu reuşesc, dar uneori avem noroc şi obţinem progrese", a mai spus fostul ministru algerian al Afacerilor Externe, întrebat de această dată de BBC.

"Sper că sirienii vor coopera de la început şi că voi fi susţinut de comunitatea internaţională", a adăugat Brahimi, reluând argumentul predecesorului său care susţinea un front unit al Consiliului de securitate al ONU pentru a îl convinge pe preşedintele sirian Bashar al-Assad să pună capăt conflictului.

Fost trimis al ONU în Afganistan şi în Irak, Lakhdar Brahimi a anunţat că se va afla în curând la New York pentru a se întâlni cu membrii Consiliului de securitate şi secretarul general al ONU Ban Ki-moon.

"Ei mi-au cerut să realizez această misiune, însă dacă ei nu mă susţin, această misiune nu există, astfel sunt nerăbdător să discut cu ei", a prevenit Brahimi, în vârstă de 78 de ani.

"Ei sunt divizaţi, însă pot cu siguranţă să găsească un teren comun", a adăugat noul mediator.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a lansat un apel pentru un sprijin internaţional "puternic, clar şi unificat" în favoarea lui Brahimi.

Rusia şi China sunt cei din urmă susţinători ai Damascului şi s-au opus de trei ori prin veto în cadrul Consiliului de Securitate unor rezoluţii care prevedeau sancţiuni împotriva regimului sirian. În schimb, statele occidentale susţin forţele rebele.

Fostul emisar internaţional Kofi Annan a demisionat în semn de nemulţumire faţă de incapacitatea Consiliului de Securitate ONU de a ajunge la o poziţie comună pentru susţinerea planului său de soluţionare a crizei siriene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici