Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Arhiepiscopul Carlos Filipe Ximenes Belo este acuzat de pedofilie

Acuzaţiile la adresa episcopului se referă la presupuse evenimente care au avut loc în anii 1990, iar când a fost contactat de presa olandeză „a închis telefonul fără să dea răspunsuri”.

1751 afișări
Imaginea articolului Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Arhiepiscopul Carlos Filipe Ximenes Belo este acuzat de pedofilie

Arhiepiscopul Carlos Filipe Ximenes Belo

Monseniorul Carlos Filipe Ximenes Belo, episcop al Timorului de Est şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1996, este acuzat de abuz sexual asupra minorilor. Presa olandeză scrie despre caz.

Acuzaţiile împotriva episcopului, acum în vârstă de 74 de ani, ale unor victime, minori, se referă la presupuse evenimente care au avut loc în anii 1990.

Primele acuzaţii - relatează ziarul De Groene - datează din 2002. Belo locuieşte în prezent în Portugalia şi, potrivit la acelaşi ziar olandez, ar avea restricţii, trebuind „să ceară permisiunea Vaticanului”, cum a spus mons. Norberto Do Amaral, preşedintele Conferinţei Episcopale din Timor, citat de acelaşi ziar.

Presupusele abuzuri comise în Timorul de Est de Monseniorul Carlos Filipe Ximenes Belo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1996, ar avea loc tocmai în acei ani în care s-a bucurat de o mare notorietate în ţara asiatică pentru munca sa în favoarea păcii, la vremea respectivă, în timpul ocupaţiei de către Indonezia.

Potrivit presei olandeze, presupusele victime, unele având acum 40 de ani, au spus pentru De Groene: „Am fost foarte fericit, episcopul Carlos Filipe Ximenes Belo nu a fost doar şeful puternic al Bisericii Romano-Catolice din Timorul de Est, ci şi un erou naţional şi un far de speranţă pentru popor”. Mai spune că a fost abuzat şi chiar plătit să tacă.

La fel spune şi o altă presupusă victimă: mai întâi violenţa, apoi plata, ca să nu se ştie nimic. „A fost o sumă mare pentru adolescent, care pierduse mulţi membri ai familiei din cauza ocupaţiei indoneziene, în timpul căreia 183.000 de timoreni au murit de foame, boală şi violenţă”, relatează ziarul.

Monseniorul Belo, contactat de ziar pentru comentarii, „a închis telefonul fără să dea niciun răspuns”. Cercetările efectuate de De Groene arată că Belo a avut mai multe victime. Ziarul a vorbit cu aproximativ 20 de persoane familiarizate cu cazul: oficiali guvernamentali, politicieni, lucrători din ONG-uri, oameni ai Bisericii. „Mai mult de jumătate dintre ei cunosc o victimă personal, în timp ce alţii cunosc cazul”, relatează publicaţia

Primele semne de abuz apar la începutul anilor 2000. După atâta notorietate şi faimă, Belo demisionează brusc din funcţia de şef al Bisericii din Timor. Papa l-a eliberat de sarcini pe 26 noiembrie 2002. Laureatul Premiului Nobel pentru Pace susţinea că suferă de „oboseală fizică şi psihică”.

În ianuarie 2003, Belo a părăsit Timorul de Est şi s-a mutat oficial în Portugalia. A ales un nou post, iar în iunie 2004, Belo a devenit „asistent al preoţilor” la Maputo, Mozambic, unde a revenit la muncă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici