Lavrov denunţă ca "provocatoare" planurile NATO de a se extinde către est

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a catalogat luni ca "provocatoare" planurile NATO de a se extinde în mod permanent în est, până către frontierele Rusiei, relatează agenţia Itar-Tass în pagina electronică.

706 afișări
Imaginea articolului Lavrov denunţă ca "provocatoare" planurile NATO de a se extinde către est

Lavrov denunţă ca "provocatoare" planurile NATO de a se extinde către est (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem consecvenţi în continuare iniţiativei strategice avansate de către preşedintee rus (Vladimir Putin) - de a crea un spaţiu economic, umanitar şi de securitate de la Lisabona la Vladivastok", a declarat şeful diplomaţiei ruse în cursul unei întâlniri cu studenţi şi profesori de la Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale de la Moscova (MGIMO).

"Există multe probleme care sunt legate de confruntarea dintre diverse părţi ale Europei şi diverse părţi ale Eurasiei şi de planurile provocatoare ale NATO în favoarea extinderii prezenţei militare a Alianţei (Nord-Atlantice) către est aproape de frontierele ruseşti", a apreciat el.

Însă "spaţiul comun de securitate (este) egal şi indivizibil (atunci) când toată lumea se simte confortabil - NATO, membrii CSTO (Organizaţia Tratatului Securităţii Colective sau "NATO rus"), aşa-numitele ţări neutre în conformitate cu legislaţia lor - Ucraina şi (Republica) Moldova", a apreciat ministrul rus.

"Când toată lumea se simte confortabil poate fi uşor să rezolvi numeroase probleme care conduc la confruntări sângeroase în prezent. Acest lucru este ireal în Europa secolului al XXI-lea. Din nefericire se întâmplă", a mai apreciat şeful diplomaţiei ruse.

"Este necesar să se renunţe la încercările de a admite privilegii pentru membrii Alianţei (nord-Atlantice). Este necesar să se înceteze să se mai spună că securitatea poate fi asigurată doar înăuntrul Alianţei (Nord-Atlantice) şi că dacă nu eşti membru eşti supus unor riscuri şi teste. Această logică este depăşită. Din nefericire, partenerii noşti nu o pot depăşi", a afirmat Lavrov.

"Îi îndemnăm să privească situaţia rezonabil şi onest, dincolo de stereotipurile Războiului Rece, să dea dovadă de voinţă politică, să înceteze cu acuzaţiile şi să înceapă să caute un acord şi echilibrul intereselor", a spus şeful diplomaţiei ruse.

Lavrov a asigurat luni că "nu va fi nicio intervenţie militară" a Rusiei în Ucraina şi a apreciat că "o încetare a focului imediată şi fără condiţii prealabile" trebuie discutată la negocierile prevăzute în Belarus. "Nu va fi nicio intervenţie militară, suntem în favoarea unei rezolvări paşnice a acestei crize grave, a acestei tragedii", a spus Lavrov în această întâlnire cu studenţi ruşi.

Ucraina intenţionează să relanseze procesul de aderare la NATO, în faţa "agresiunii" ruse, a declarat vineri premierul Arseni Iaţeniuk. În aprilie 2008, la summitul de la Bucureşti, liderii ţărilor NATO au convenit că este firesc ca Ucraina să se alăture Alianţei la un moment dat, ceea ce a iritat puternic Rusia. Dar în 2010, Guvernul prorus al preşedintelui Viktor Ianukovici a renunţat la acest obiectiv, continuând însă cooperarea cu NATO.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici