LEGE CONTROVERSATĂ, promulgată de preşedintele turc: Serviciile secrete vor avea mai multe drepturi

Preşedintele turc Abdullah Gül a promulgat vineri o nouă versiune a legii controversate care conferă puteri sporite Agenţiei naţionale turce de informaţii (MIT).

482 afișări
Imaginea articolului LEGE CONTROVERSATĂ, promulgată de preşedintele turc: Serviciile secrete vor avea mai multe drepturi

LEGE CONTROVERSATĂ, promulgată de preşedintele turc: Serviciile secrete vor avea mai multe drepturi (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Legea, care a intrat în vigoare odată cu publicarea ei în Jurnalul Oficial, sâmbătă, a fost adoptată joi de către Parlament şi denunţată de către opoziţie, care a anunţat că o va contesta la Curtea Supremă.

Proiectul - depus înaintea alegerilor muncipale de la 30 martie, în urma cărora Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP, la putere) al premierului Recep Tayyip Erdogan a obţinut o victorie detaşată - a provocat numeroase critici, iar şeful statului a cerut să fie revizuit.

În noua versiune, semnată de către Abdullah Gül, serviciile de informaţii au fost plasate sub controlul Parlamentului, în cadrul căruia o comisie specială va fi însărcinată să supervizeze MIT, poliţia şi serviciile de informaţii din cadrul Jandarmeriei.

Noua lege abilitează MIT să asculte linii telefonice şi să colecteze informaţii în legătură cu "terorismul, crimele internaţionale şi informaţiile externe".

Ea acordă totodată o impunitate judiciară membrilor MIT în exerciţiul funcţiei şi introduce pedepse de până la zece ani de închisoare pentru difuzarea de documente confidenţiale aparţinând MIT.

Opoziţia consideră legea drept o ultimă lovitură din partea premierului Recep Tayyip Erdogan, după scurgerea către reţele de socializare a unor conversaţii telefonice care-l implică într-un scandal de corupţie şi a unor conversaţii cu oficiali turci, inclusiv directorul MIT, care evocau ipoteza unei intervenţii militare în Siria.

Erdogan, aflat la putere de 11 ani, se află într-un adevărat război cu fostul său asociat islamist Fethullah Gülen, un predicator care conduce o mişcare social-religioasă, pe care-l acuză că este instigatorul acestor scurgeri de informaţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici