Li Keqiang, noul premier al Chinei

Li Keqiang a fost desemnat premier vineri, după o zi de la numirea preşedinte a lui Xi Jinping în Parlament, astfel încheindu-se tranziţia la putere a unei noi echipe care va conduce a doua putere mondială în următorii zece ani.

161 afișări
Imaginea articolului Li Keqiang, noul premier al Chinei

Li Keqiang, noul premier al Chinei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Anunţ că tovarăşul Li Keqiang a fost ales premier al Republicii populare a Chinei", a declarat vicepreşedintele Adunării Naţionale Populare (ANP, Parlament) Yan Junqi în faţa a aproximativ 3.000 de delegaţi reuniţi la Beijing, la Palatul Poporului, în cadrul unei ceremonii transmise în direct de televiziunea naţională.

În vârstă de 57 de ani, Li Keqiang va superviza enorma maşinărie guvernamentală ce aplică opţiunile Partidului Comunist Chinez (PCC), el fiind unul dintre oficialii de rang înalt din cadrul acestuia, deţinând funcţia de membru al Consiliului Permanent al Biroului Politic, "vârful" puterii în China.

El îl înlocuieşte pe Wen Jiabao, care a condus timp de zece ani, sub preşedinţia lui Hu Jintao, spectaculoasa creştere economică chineză marcată de o medie anuală de peste zece la sută, care s-a redus totuşi la mai puţin de opt la sută anul trecut.

Li Kenqiang a primit aprobarea din partea a 2.940 din cei 2.949 de delegaţi ANP, adică 99,69 la sută din voturi, puţin sub procentul de 99,86 la sută înregistrat la alegerea lui Xi Jinping la preşedinţia Republicii, în locul lui Hu Jintao.

Li Keqiang, un tehnocrat care vorbeşte engleza fluent, are ca principală sarcină mai degrabă reorientarea modelului economic chinez către o creştere bazată pe consum casnic, decât spre marile proiecte de infrasctructură din ultimii ani.

Al XVIII-lea congres al PCC, care a avut loc în noiembrie, a înnoit conducerea partidului şi respectiv cea a ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici