Liam Fox, ministrul britanic al Comerţului: Avem nevoie de un acord de tranziţie cu UE privind Brexit

Ministrul britanic al Comerţului, Liam Fox, a declarat duminică faptul că susţine un acord de tranziţie cu Uniunea Europeană privind Brexit, dar această înţelegere trebuie încheiată înainte de viitoarele alegeri generale, programate pentru 2022, relatează site-ul BBC News.

401 afișări
Imaginea articolului Liam Fox, ministrul britanic al Comerţului: Avem nevoie de un acord de tranziţie cu UE privind Brexit

Fox este de părere că este necesar un acord de tranziţie pe aproximativ doi ani, pentru a asigura mediul de afaceri că poate lua decizii de investiţii fără a avea certitudini privind viitoarele relaţii dintre Marea Britanie şi UE.

"Vreau să părăsim Uniunea Europeană la finele lunii martie 2019. Odată făcut acest lucru, odată îndeplinite promisiune către cetăţenii britanici, putem analiza ce o să facem în privinţa unei tranziţii uşoare. După ce am aşteptat peste 40 de ani să ieşim din UE, planificarea unei perioade de 24 de luni nu este o înţelegere majoră şi nici una ideologică. Este vorba despre problemele practice cu care ne confruntăm, cum ar fi obţinerea unui nou sistem de imigraţie, introducerea unui nou sistem vamal", a spus Liam Fox.

Ministrul britanic al Comerţului a subliniat că ar trebui să existe claritate nu numai cu privire la durata oricărei faze de tranziţie, ci şi asupra limitelor care ar putea fi stabilite în Marea Britanie.

"De exemplu, am putea să negociem propriile noastre acorduri comerciale în această perioadă de tranziţie? Pentru că dacă nu, atunci nu am putea să profităm la maximum de libertăţile pe care le avem la dispoziţie atunci când părăsim Uniunea Europeană, deci este necesară o discuţie în acest sens", a mai spus Fox.

Mai mulţi parlamentari ai Partidului Conservator au sugerat că ar fi inacceptabil orice acord care impune Marii Britanii să accepte continuarea liberei circulaţii pe o perioadă limitată de timp sau jurisdicţia Curţii Europene de Justiţie, în schimbul menţinerii temporare a calităţii de membru pe piaţă unică europeană.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici