Libia: Anchetă în cazul violurilor comise de trupe credincioase lui Kadhafi

O echipă a Curţii Penale Internaţionale (CPI) a sosit miercuri în Libia cu scopul de a efectua o anchetă asupra infracţiunilor de natură sexuală comise de trupe credincioase fostului lider Muammar Kadhafi în cursul revoltei împotriva regimului acestuia.

178 afișări
Imaginea articolului Libia: Anchetă în cazul violurilor comise de trupe credincioase lui Kadhafi

Libia: Anchetă în cazul violurilor comise de trupe credincioase lui Kadhafi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ne aflăm aici pentru a efectua o anchetă asupra infracţiunilor de natură sexuală" comise în cursul revoltei, a declarat Jane O'toole, care conduce echipa CPI.

Ea a precizat că ancheta va viza toate aspectele infracţiunilor de natură sexuală "majore" împotriva femeilor.

"Nu vom ancheta fiecare infracţiune, ci doar pe cele mai grave, care sunt infracţiuni majore", a declarat Jane O'toole în cadrul unei conferinţe pe tema situaţiei femeilor, adăugând că obiectul anchetei este descoperirea celor care au ordonat aceste infracţiuni.

"Suntem, încă, într-un stadiu preliminar", a precizat ea.

În iunie, procurorul CPI Luis Moreno-Ocampo a anunţat că anchetatori CPI dispun de probe potrivit cărora Muammar Kadhafi a ordonat comiterea de violuri în serie în cursul revoltei şi a distribuit soldaţilor, în acest scop, stimulente sexuale de tip Viagra.

Echipa lui O'toole, care rămâne în Libia până vineri, a participat miercuri la o conferinţă pe tema situaţiei femeilor, în cadrul căreia femeile libiene au povestit atrocităţile la care au fost supuse de către oficiali ai regimului lui Muammar Kadhafi, înainte şi în cursul revoltei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici