Libia atribuie atacul la consulatul american fostului regim şi reţelei Al-Qaida. Ambasadorul ucis a susţinut fervent rebelii

Autorităţile libiene au arătat cu degetul la adresa susţinătorilor fostului regim al lui Muammar Kadhafi şi reţelei Al-Qaida după atacul de marţi seara împotriva consulatului american de la Benghazi în care patru cetăţeni americani au murit, printre care şi ambasadorul.

651 afișări
Imaginea articolului Libia atribuie atacul la consulatul american fostului regim şi reţelei Al-Qaida. Ambasadorul ucis a susţinut fervent rebelii

Libia atribuie atacul la consulatul american fostului regim şi reţelei Al-Qaida. Ambasadorul ucis a susţinut fervent rebelii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ceea ce s-a întâmplat ieri coincide cu 11 septembrie şi are o semnificaţie clară", a declarat preşedintele Congresului General Naţional (CGN), cea mai înaltă autoritate politică a ţării, Mohamed al-Megaryef, în cursul unei conferinţe de presă la Tripoli.

El nu a nominalizat neapărat Al-Qaida, dar atentatele din 11 septembrie 2001 din Statele Unite au fost revendicate de către această reţea.

Ambasadorul american ucis în Libia a susţinut fervent rebelii

Ambasadorul Statelor Unite în Libia, Cristopher Stevens, ucis marţi seara în atacul asupra consulatului american de la Benghazi, a susţinut cu pasiune revolta populară împotriva regimului lui Muammar Kadhafi în 2011.

"Aş fi mai bucuros să văd poporul libian ridicându-se şi revendicându-şi drepturile", a declarat el într-o înregistrare video publicată de către Departamentul de Stat la puţin timp după nominalizarea sa ca ambasador la Tripoli, capitala Libiei, în mai 2012.

"Acum sunt nerăbdător să revin în Libia pentru a continua munca formidabilă pe care am început-o, pentru a construi un parteneriat solid între Statele Unite şi Libia, în scopul de a vă ajuta pe voi, poporul libian, la atingerea obiectivelor", a mai pledat el.

Înainte de a fi nominalizat la Tripoli, Chris Stevens a servit, de la debutul revoltei în februarie 2011, ca ambasador pe lângă opozanţii libieni, în cursul căreia forţele aeriene ale NATO au ajutat rebelii să îndepărteze de la putere regimul colonelului Kadhafi. Acesta din urmă, aflat la putere de patru decenii, a fost în final capturat şi ucis de către rebeli.

Fervent apărător al drepturilor poporului libian, Chris Stevens a decedat marţi seara, la 40 de ani, într-un atac purtat de grupări islamiste care au apărut după îndepărtarea de la putere a colonelului Kadhafi. Secretarul de stat Hillary Clinton a acuzat miercuri "un mic grup sălbatic" de moartea ambasadorului.

Manifestanţii, aflaţi la originea atacului, protestau împotriva unui film realizat de un israeliano-american care descrie islamul ca un "cancer".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici