Libia sărbătoreşte prima aniversare a "eliberării", pe fondul tensiunilor

Libia celebrează marţi prima aniversare a anunţării "eliberării totale" a ţării de regimul lui Muammar Kadhafi, dar la Bani Walid, unde se mai ascund fideli ai dictatorului defunct, ciocnirile armate continuă.

235 afișări
Imaginea articolului Libia sărbătoreşte prima aniversare a "eliberării", pe fondul tensiunilor

Libia sărbătoreşte prima aniversare a "eliberării", pe fondul tensiunilor (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Pe 23 octombrie 2011, la trei zile după capturarea şi moartea lui Muammar Kadhafi, autorităţile de tranziţie au proclamat "eliberarea totală" a ţării, de la Benghazi (est), al doilea oraş al ţării şi leagănul revoltei în Libia.

Autorităţile nu au anunţat niciun program pentru a aniversa această zi, care a devenit sărbătoare publică în Libia. Dar reuniuni sunt prevăzute la Benghazi şi în Piaţa Martirilor de la Tripoli.

De dimineaţă, maşini, decorate cu drapelul naţional, roşu, verde şi negru, circulau pe străzile capitalei, iar cântece patriotice sau imnul naţional se auzeau la volum maxim.

Cu această ocazie, măsurile de securitate au fost consolidate în capitală şi zeci de puncte de control au fost stabilite de luni seara.

Sărbătoarea a fost umbrită de lupte mortale la Bani Walid, unul dintre ultimele bastioane ale lui Muammar Kadhafi în timpul conflictului din 2011, unde şi în prezent se ascund partizani ai fostului conducător căutaţi de către justiţie.

"Încă din momentul declarării oficiale a sfârşitului ostilităţilor, Libia a devenit o ţară victimă a conflictelor intercomunitare", a apreciat Claudia Gazzini, analistă pentru Libya International Crisis Group.

Potrivit ei, "autorităţile centrale au acţionat mai mult ca spectatori, încredinţând securitatea unor grupări armate (de foşti rebeli) cu autonomie largă care sunt «sub autoritatea statului» decât cu numele", a spus ea.

Rebelii, care au luptat împotriva forţelor fostului regim, consideră că Bani Walid, un oraş de aproximativ 100.000 de locuitori situat la 185 de kilmoteri sud-est de Tripoli, "nu a fost eliberat" şi au îndemnat la "epurarea" criminalilor care şi-au găsit refugiu acolo.

Autorităţile au încercat în numeroase rânduri să calmeze aceşti "revoluţionari", dar, după multiplicarea incidentelor, au fost nevoite să cedeze presiunilor foştilor rebeli organizaţi în miliţii puternic înarmate.

O ofensivă asupra Bani Walidului a fost astfel "legitimată" printr-o decizie a autorităţilor de tranziţie ca urmare a morţii unui fost rebel din Misrata ridicat la Bani Walid şi care decedase puţin după ce autorităţile de la Tripoli i-au negociat eliberarea.

Decesul a crescut tensiunile între cele două oraşe vecine care s-au aflat în tabere opuse în timpul conflictului din 2011.

Adunarea Naţională a dat atunci prerogative miniştrilor Apărării şi Internelor să aresteze persoanele vinovate de această eliminare.

De atunci, oraşul este asediat şi bombardat de către miliţii ale foştilor rebeli, mai ales din Misrata, care acţionează sub stindardul armatei naţionale în cus de formare.

Pentru a justifica atacul, Mohamed al-Megaryef, preşedintele Adunării Naţionale, a afirmat sâmbătă că Bani Walid a "devenit un adăpost pentru un mare număr de certaţi cu legea la revoluţie şi chiar mercenari".

Totodată, a precizat că "eliberarea ţării nu a fost realizată complet în unele regiuni".

Luptele de la Bani Walid s-au soldat cu zeci de morţi şi răniţi pe parcursul ultimelor zile şi au provocat exodul a sute de familii.

Aceste violenţe riscă să inflameze rivalităţile tribale şi regionale, unii observatori avertizând posibilitatea unui război civil în Libia.

Locuitorii din Bani Walid acuză "miliţiile ilegale din Misrata" că vor să distrugă oraşul şi să alunge populaţia din cauza rivalităţilor istorice şi consideră că autorităţile nu au nicio putere asupra acestor miliţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici