Libianul Abu Anas Al-Libi, presupus membru al Al-Qaida, a fost transferat la New York

Libianul Abu Anas Al-Libi, presupus membru al Al-Qaida, capturat săptămâna trecută la Tripoli de forţele speciale americane, a fost transferat la acest sfârşit de săptămână la New York, a anunţat biroul procurorului federal luni.

132 afișări
Imaginea articolului Libianul Abu Anas Al-Libi, presupus membru al Al-Qaida, a fost transferat la New York

Abu Anas Al-Libi (Imagine: AFP/ Mediafax Foto(

Libi, inculpat la New York în 2000 pentru atentate împotriva ambasadelor americane din Tanzania şi Kenya, ar puta să compară încă de marţi în faţa unui judecător, a precizat o purtătoare de cuvânt într-un comunicat.

El a fost "transferat direct la New York unde este inculpat de peste zece ani. Administraţia crede că el va fi prezentat unui ofiţer de justiţie mâine", marţi, precizează comunicatul.

Abu Anas al-Libi a fost capturat la 5 octombrie în faţa domiciliului său din Tripoli, iar ulterior a fost transferat la bordul unei nave a Marinei militare americane în Marea Mediterană pentru a fi interogat.

El a fost pus sub acuzare la New York în 2000, în faţa tribunalului federal din Manhattan, alături de alţi 20 de presupuşi membri Al-Qaida, în special pentru complot în vederea uciderii unor cetăţeni americani şi complot pentru distrugerea unor clădiri şi proprietăţi ale Statelor Unite, în legătură cu atentatele din Tanzania şi Kenya.

Aceste atentate au provocat moartea a peste 200 de persoane, dintre care 12 americani la 7 august 1998.

Abu Anas figurează pe lista celor mai căutate persoane de către FBI, care oferă "până la cinci milioane de dolari" pentru orice informaţie care ar permite arestarea sau condamnarea sa.

Numele său real este Nazih Abdul Hamed al-Raghie şi a fost membru al Grupului islamic de luptă libian înainte de a se alătura Al-Qaida.

Tripoli a denunţat capturarea sa, apreciind că este vorba despre o "răpire", şi a precizat că nu a fost avertizat.

Tripoli a anunţat marţi că a convocat-o pe ambasadoarea americană după capturarea lui Libi, pentru a-i pune întrebări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici