Liderii celor 27 de state UE au adoptat în mod oficial noul Acord Brexit

Liderii celor 27 de state UE au adoptat în mod oficial noul Acord Brexit agreat de către Uniunea Europeană cu Marea Britanie, a informat joi un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European Donald Tusk.

3820 afișări
Imaginea articolului Liderii celor 27 de state UE au adoptat în mod oficial noul Acord Brexit

Liderii celor 27 de state UE au adoptat în mod oficial noul Acord Brexit

„Summitul Brexit dintre Marea Britanie şi UE s-a terminat. Concluziile au fost adoptate”, a transmis pe Twitter, purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului Europea, Peter Aamann.

În urma întrunirii din cadrul Consiliului UE, Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul vor trebui să urmeze paşii necesari pentru a se asigura că Acordul va putea intra în vigoare la 1 noiembrie.

În raportul concluziilor Consiliului nu este menţionat dacă liderii vor susţine o nouă prelungire a Brexitului în cazul în care Acordul nu va trece de votul Parlamentul britanic, sâmbătă.

Liderii europeni susţin acum o conferinţă de presă comună despre noul Acord Brexit.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului UE, spune că diferenţa esenţială între acordul lui Boris Johnson şi cel negociat de Theresa May este „acceptul lui Johnson de a institui controale vamale la punctul de intrare în Irlanda de Nord”.

Acest compromis va „evita controalele la frontieră” între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda şi va „asigura integritatea pieţei unice”, spune Tusk.

Ajungerea la un acord, de asemenea, „ne permite să evităm haosul”, a adăugat el.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, spune că acordul Brexit protejează drepturile cetăţenilor UE în Marea Britanie şi foştii britanici care trăiesc în Europa.

„Ceea ce am convenit este mult mai mult decât un acord - este un text legal care oferă securitate juridică problemelor create de Brexit. Textul asupra căruia am convenit protejează drepturile cetăţenilor noştri. În mod fundamental, acordul de astăzi se aplică oamenilor şi păcii", a adăugat el, menţionând că cetăţenii UE din Marea Britanie "îşi pot continua viaţa ca înainte".

„Acum avem un nou protocol privind Irlanda şi Irlanda de Nord, care protejează pacea şi stabilitatea ... şi protejează pe deplin piaţa noastră unică", adaugă Juncker.

El mai spune că declaraţia politică „prevede în viitor un acord ambiţios de liber schimb”.

Guvernul de la Londra şi Comisia Europeană au ajuns la o înţelegere privind un nou acord pe tema Brexit, urmând ca noul tratat să fie prezentat joi liderilor reuniţi la summitul Consiliului European, au anunţat Boris Johnson, premierul Marii Britanii, şi Jean-Claude Juncker, preşedintele CE.

Liderii Uniunii Europene se reunesc joi şi vineri pentru a discuta despre Brexit. Marea Britanie ar urma să se retragă din UE pe 31 octombrie. Camera Comunelor a adoptat o lege care prevede amânarea ieşirii Marii Britanii din UE dacă nu se ajunge la un acord Brexit.

Foto: Hepta

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici