Liderii democraţi au depus formal în Camera Reprezentanţilor rezoluţia împotriva lui Donald Trump

  • Liderii Partidului Democrat au depus formal în Camera Reprezentanţilor rezoluţia împotriva lui Donald Trump
  • Preşedintele în funcţie este acuzat de "instigare la insurecţie"
  • Proiect de rezoluţie: "Preşedintele Trump a periclitat grav securitatea Statelor Unite şi a instituţiilor de guvernare"
768 afișări
Imaginea articolului Liderii democraţi au depus formal în Camera Reprezentanţilor rezoluţia împotriva lui Donald Trump

Liderii democraţi din Camera Reprezentanţilor au depus formal, luni, proiectul de rezoluţie pentru inculparea preşedintelui Donald Trump în sensul demiterii, liderul de la Casa Albă fiind acuzat de "instigare la insurecţie", după violenţele produse la Capitoliu.

"Preşedintele Trump a periclitat grav securitatea Statelor Unite şi a instituţiilor de guvernare. A ameninţat integritatea sistemului democratic, a interferat asupra tranziţiei paşnice a puterii, a periclitat o ramură coegală a sistemului de guvernare. Prin urmare, a trădat încrederea acordată în calitatea de preşedinte, afectând în mod evident poporul Statelor Unite", argumentează iniţiatorii rezoluţiei, potrivit CNN.

Proiectul de rezoluţie invocă Amendamentul 14 al Constituţiei, subliniind că textul constituţional prevede "interzicerea deţinerii unei funcţii publice de către persoane implicate în acte de insurecţie sau rebeliune împotriva Statelor Unite".

Articolul de inculpare a preşedintelui Donald Trump în vederea demiterii urmează să fie supus votului Camerei Reprezentanţilor miercuri, a afirmat congresmanul Jim McGovern. "Este important să acţionăm şi este important să acţionăm într-un mod foarte serios şi deliberativ", a declarat Jim McGovern, preşedintele Comisiei pentru Regulament din Camera Reprezentanţilor. "Ne aşteptăm ca articolul de inculpare să ajungă în plen miercuri. Şi mă aştept să fie aprobat. Ceea ce a făcut acest preşedinte este un lucru inconştient şi trebuie tras la răspundere", a precizat congresmanul democrat.

În cazul în care preşedintele Donald Trump va fi inculpat de Camera Reprezentanţilor, Senatul SUA va decide, cu majoritate de două-treimi, dacă preşedintele este vinovat. În acest context, demiterea este improbabilă.

Preşedintele Donald Trump, al cărui mandat se încheie pe 20 ianuarie, este acuzat că şi-a instigat simpatizanţii să atace sediul Congresului SUA. Violenţele produse săptămâna trecută la Capitoliu s-au soldat cu cinci morţi şi zeci de răniţi.

Donald Trump a fost deja vizat de o procedură de inculpare în vederea demiterii în decembrie 2019, pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului. Senatul SUA a respins cererea Camerei Reprezentanţilor privind demiterea preşedintelui.

Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, i-a cerut vineri preşedintelui în funcţie al SUA, Donald Trump, să demisioneze, exprimând temeri privind deciziile acestuia în ultimele zile ale mandatului, inclusiv asupra riscului lansării unui conflict militar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici