Liderii europeni vor reducerea cu 30% a emisiilor de carbon până în 2020

Liderii UE vor cere Comisiei Europene să elaboreze un proiect de majorare până la 30 la sută a limitelor impuse emisiilor cu efect de seră în cursul unui summit care va avea loc săptămâna aceasta, depăşind obiectivul unilateral propus în combaterea încălzirii globale.

32 afișări
Imaginea articolului Liderii europeni vor reducerea cu 30% a emisiilor de carbon până în 2020

Liderii europeni vor reducerea cu 30% a emisiilor de carbon până în 2020

Un proiect de declaraţie finală pregătit de preşedinţia slovenă a UE pentru summitul care va avea loc joi şi vineri recomandă blocului comunitar să depăşească limita de 20 de procente propusă iniţial pentru reducerea emisiilor până în 2020 în comparaţie cu nivelul înregistrat în 1990.

"Impunerea pragului ambiţios de 30 de procente drept obiectiv de diminuare a emisiilor în cadrul unui acord global şi complex trebuie reglementată explicit şi într-un mod echilibrat, transparent şi echitabil", menţionează textul citat.

CE a înaintat în ianuarie o serie de propuneri detaliate de implementare a obiectivelor de combatere a încălziri globale adoptate anul trecut, prin instituirea obligativităţii achiziţionării contra cost a permiselor de poluare pentru companiile care operează în domeniul industriei.

Versiunea finală a concluziilor summitului, care urmează să fie adoptată vineri, reafirmă sprijinul pentru pachetul de măsuri adoptat de CE care reprezintă "un excelent punct de pornire şi o bază pentru un acord".

Textul pune însă sub semnul îndoielii obiectivul stabilit de UE privind utilizarea a cel puţin zece procente de biocombustibili în transporturi până în 2020, în urma criticilor avansate de oameni de ştiinţă, economişti şi organizaţii neguvernamentale.

O serie de diplomaţi au declarat că nici un stat membru nu a sugerat până în prezent eliminarea acestui obiectiv, deşi Guvernul britanic a anunţat o analiză completă a politicii biocombustibililor.

Criticii susţin că pachetul de criterii impus de CE pentru producerea şi comercializarea biocombustibililor nu ia în considerare factori esenţiali precum extracţia apei, erodarea solului, impactul utilizării terenului arabil pentru culturile ecologice asupra preţurilor alimentelor şi impactul social asupra muncitorilor şi familiilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici