Liderii Finlandei anunţă că ţara trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO

Preşedintele şi premierul finlandez au afirmat joi că „Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO", anunţă CNN.

215 afișări
Imaginea articolului Liderii Finlandei anunţă că ţara trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO

Într-o declaraţie comună, preşedintele şi prim-ministrul Finlandei şi-au anunţat sprijinul pentru aderarea la NATO, ceea ce înseamnă că naţiunea nordică, care are o graniţă de 800 de mile cu Rusia, este cu un pas mai aproape de aderarea la alianţa militară.

„În cursul acestei primăveri, a avut loc o discuţie importantă privind posibila aderare a Finlandei la NATO. A fost nevoie de timp pentru a permite parlamentului şi întregii societăţi să îşi stabilească poziţia în această privinţă. A fost nevoie de timp pentru contacte internaţionale strânse cu NATO şi cu ţările membre ale acesteia, precum şi cu Suedia. Am vrut să acordăm discuţiei spaţiul de care avea nevoie", au declarat preşedintele Finlandei, Sauli Niinistö, şi prim-ministrul Sanna Marin.

Liderii finlandezi au mai spus că „momentul luării deciziilor este aproape" şi că Finlanda trebuie să solicite aderarea la NATO.

„Aderarea la NATO ar consolida securitatea Finlandei. În calitate de membru al NATO, Finlanda ar consolida întreaga alianţă de apărare. Finlanda trebuie să solicite aderarea la NATO fără întârziere. Sperăm că paşii naţionali care mai sunt necesari pentru a lua această decizie vor fi făcuţi rapid în următoarele zile", se arată în declaraţia comună.

De la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Finlanda a fost neutră din punct de vedere militar pentru a evita provocarea Rusiei.

Cu toate acestea, războiul din Ucraina a schimbat suficient de mult calculele, astfel încât aderarea la NATO pare acum cea mai bună cale de urmat.

De asemenea, se aşteaptă ca Suedia, vecina de vest a Finlandei, să îşi anunţe în curând intenţia de a se alătura alianţei printr-un proces similar.

Rusia a avertizat ambele ţări să nu se alăture NATO, spunând că vor exista consecinţe.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
finlanda,
nato,
ucraina

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici