Liderii G20 vor denunţa utilizarea sau ameninţarea cu armele nucleare - proiect

Liderii celor mai mari 20 de economii ale lumii vor denunţa săptămâna viitoare utilizarea sau ameninţarea cu utilizarea armelor nucleare, potrivit unui prim proiect al unei declaraţii a G20 care nu a fost încă aprobată în mod oficial, scrie Reuters.

1512 afișări
Imaginea articolului Liderii G20 vor denunţa utilizarea sau ameninţarea cu armele nucleare - proiect

Liderii G20 se vor reuni în Indonezia în perioada 15-16 noiembrie, iar invazia rusă în Ucraina va fi pe primul loc pe agenda lor. "Mulţi" dintre membrii grupului consideră că aceasta "limitează creşterea economică, creşte inflaţia, perturbă lanţurile de aprovizionare, sporeşte insecuritatea energetică şi alimentară şi sporeşte riscurile pentru stabilitatea financiară", se arată într-un prim proiect al comunicatului final.

"Mulţi membri au condamnat cu fermitate războiul de agresiune ilegal, nejustificat şi neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei şi i-au cerut acesteia să pună capăt imediat războiului", se arată în proiectul consultat de Reuters.

"Folosirea sau ameninţarea cu folosirea armelor nucleare este inadmisibilă", se arată în proiect, care ar avea nevoie de aprobarea Moscovei pentru a obţine unanimitate.

Proiectul, care este în curs de negociere între ţările G20 în prezent, mai spunea că "numai un angajament durabil pentru susţinerea ordinii internaţionale bazată pe reguli şi a sistemului multilateral pot proteja pacea şi stabilitatea".

"Acest lucru necesită apărarea principiilor consacrate în Carta Naţiunilor Unite şi respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale".

Într-o referire aparentă la campania de bombardamente a Rusiei care vizează centralele electrice şi alimentarea cu apă a oraşelor ucrainene, proiectul a afirmat că "aderarea la dreptul umanitar internaţional, inclusiv protecţia civililor şi a infrastructurii civile în conflictele armate, este esenţială".

Liderii urmează să spună că vor susţine toate eforturile care conduc la o pace "dreaptă". "Era de astăzi nu trebuie să fie a războiului", se arată în proiect.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici