Liderii UE vor discuta despre utilizarea profiturilor din activele ruseşti pentru înarmarea Ucrainei

În cadrul summitului de la Bruxelles, care începe joi, liderii UE vor discuta un plan de a folosi miliarde de euro din profiturile obţinute din activele financiare ruseşti îngheţate pentru a cumpăra arme pentru Ucraina, în încercarea de a sprijini Kievul în lupta sa împotriva invaziei Rusiei.

103 afișări
Imaginea articolului Liderii UE vor discuta despre utilizarea profiturilor din activele ruseşti pentru înarmarea Ucrainei

Liderii UE vor discuta despre utilizarea profiturilor din activele ruseşti pentru înarmarea Ucrainei

Cei 27 de lideri naţionali ai blocului comunitar vor dezbate, de asemenea, modul în care Europa poate face mai mult pentru a se apăra şi pentru a-şi stimula industria de armament, reflectând temerile că Rusia ar putea să nu se oprească la Ucraina şi că SUA ar putea să nu mai fie un protector atât de ferm al Europei în viitor, relevă Reuters.

"Timp de decenii, Europa nu a investit suficient în securitatea şi apărarea sa", a scris Charles Michel, preşedintele Consiliului European, în scrisoarea de invitaţie la summit. "Acum, când ne confruntăm cu cea mai mare ameninţare la adresa securităţii de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, este timpul să luăm măsuri radicale şi concrete pentru a fi pregătiţi pentru apărare", a mai arătat Michel.

În cadrul summitului de joi şi vineri de la Bruxelles liderii UE vor aborda, de asemenea, subiecte precum războiul din Gaza, perspectiva deschiderii negocierilor de aderare cu Bosnia şi protestele fermierilor din Uniunea Europeană.

Ucraina va fi în centrul agendei, iar preşedintele Volodimir Zelenski se va alătura liderilor UE prin legătură video.

În ultimele săptămâni, liderii UE şi-au exprimat tot mai mult îngrijorarea cu privire la războiul din Ucraina, în condiţiile în care forţele ucrainene, care nu mai au muniţie, se luptă să ţină în loc trupele ruseşti, iar un pachet de ajutor militar de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev este blocat în Congresul SUA.

Comisia Europeană, organul executiv al UE, a propus săptămâna aceasta să preia profiturile din activele ruseşti îngheţate în Europa după invazia Moscovei şi să transfere aproximativ 90% către un fond administrat de UE folosit pentru finanţarea armelor pentru Kiev.

Comisia a estimat că profiturile obţinute din aceste active - diverse titluri de valoare şi numerar - ar putea fi cuprinse între 2,5 şi 3 miliarde de euro pe an.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici