Liderii Uniunii Europene participă la un summit cu preşedintele ucrainean, la Kiev

Liderii Uniunii Europene participă luni la un summit cu preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, la Kiev, discuţiile urmând să se concentreze asupra acordului de încetare a focului de la Minsk, din februarie, şi a măsurilor pentru încheierea conflictului din estul Ucrainei, relatează RFE/RL.

529 afișări
Imaginea articolului Liderii Uniunii Europene participă la un summit cu preşedintele ucrainean, la Kiev

Petro Porosenko (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Potrivit agenţiei Interfax Ucraina, la summit vor participa preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în timp ce Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Federica Mogherini, a anunţat că nu va putea fi prezentă, din cauza unui angajament cu secretarul general al ONU.

Armistiţiul din februarie a condus la o scădere a violenţelor, dar forţele ucrainene şi rebelii separatişti reclamă în mod frecvent încălcări ale acordului.

Summitul UE-Ucraina este primul de la semnarea Acordului de Asociere, anul trecut, după înlăturarea de la putere a preşedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici.

Liderii UE ar urma să discute cererea lui Poroşenko de a trimite trupe europene de menţinere a păcii pentru a monitoriza implementarea acordului de încetare a focului, precum şi starea reformelor economice şi politice din Ucraina, informează Radio Free Europe/Radio Liberty.

Un oficial european a declarat duminică pentru AFP că Bruxellesul a primit cererea Kievului privind trimiterea de trupe de menţinere a păcii în Ucraina. "Studiem aceste propuneri în detaliu", a afirmat el, adăugând că UE nu vede "niciun motiv" pentru a înlocui observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care monitorizează în prezent armistiţiul.

Oficialul a precizat că delegaţia UE va cere Ucrainei să finalizeze reformele constituţionale anul acesta, inclusiv acordurile privind statutul regiunilor controlate de separatiştii proruşi în Doneţk şi Lugansk.

În martie, liderii UE au convenit să prelungească sancţiunile economice impuse Rusiei până la implementarea completă a acordului de la Minsk.

Potrivit ONU, conflictul din estul Ucrainei s-a soldat cu peste 6.100 de morţi începând din aprilie 2014.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici