Liderul catalan Carles Puigdemont anunţă că nu vrea azil în Belgia. Avocatul său este sceptic că l-ar putea obţine/ UPDATE: Guvernul catalan, mutat la Bruxelles

Carles Puigdemont, premierul destituit al Cataloniei, a afirmat marţi, în prima conferinţă susţinută în afara Spaniei, că nu se află în Belgia pentru a solicita azil politic, în contextul în care un oficial guvernamental belgian a semnalat această posibilitate, care, conform experţilor, este extrem de redusă. El a afirmat că a decis transferarea "Guvernului legitim" catalan la Bruxelles, pentru a prezenta problema separatistă în centrul Uniunii Europene.

11319 afișări
Imaginea articolului Liderul catalan Carles Puigdemont anunţă că nu vrea azil în Belgia. Avocatul său este sceptic că l-ar putea obţine/ UPDATE: Guvernul catalan, mutat la Bruxelles

Carles Puigdemont susţine că nu vrea azil în Belgia / Avocatul său este sceptic că l-ar putea obţine

"Am transferat Guvernul al cărui premier legitim sunt la Bruxelles, pentru a face evidentă problema catalană în centrul instituţional al Europei şi a denunţa politizarea justiţiei spaniole, lipsa de imparţialitate, intenţia de a cerceta penal nu infracţiuni, ci idei", a afirmat Carles Puigdemont, citat de agenţia italiană Adnkronos.

"Noi vom respecta rezultatele alegerilor convocate în Catalonia pe 21 decembrie, aşa cum am făcut-o mereu, oricare ar fi rezultatul. Dar întreb Guvernul Spaniei dacă va face la fel. Vreau un angajament clar din partea statului spaniol: sunt pregătiţi să respecte un rezultat care va oferi majoritatea promotorilor independenţei ori nu? Sunt pregătiţi să respecte rezultatul alegerilor oricare ar fi? Noi, da", a afirmat Puigdemont.

"Nu sunt aici pentru a cere azil politic", a declarat Carles Puigdemont la Bruxelles, citat de cotidianul Le Figaro.

"Mă aflu aici pentru a acţiona în mod liber şi în siguranţă totală", a spus Puigdemont.

Theo Francken, secretarul de stat belgian pentru Azil şi Migraţie, a declarat că premierul catalan destituit Carles Puigdemont ar putea să primească azil în Belgia, dacă se va simţi ameninţat din punct de vedere politic.

Însă, potrivit experţilor, această probabilitate este extrem de redusă.

Chiar şi avocatul flamand al liderului catalan este sceptic în privinţa obţinerii azilului în Belgia. "Toate opţiunile sunt deschise şi analizăm toate posibilităţile. Avem timp", a declarat avocatul Paul Bekaert, care în trecut a cerut în zadar azil politic în Belgia pentru lideri separatişti basci. "Se poate cere azil, dar a-l obţine este altceva...", a spus avocatul.

Carles Puigdemont a ţinut conferinţa de presă la un club de presă independent din Bruxelles, surse susţinând că guvernul belgian i-a respins permisiunea de a utiliza centrul de presa internaţional din oraş. 

Guvernul Spaniei a retras autonomia Cataloniei după proclamarea independenţei, iar Guvernul şi Parlamentul de la Barcelona au fost dizolvate. Madridul a convocat alegeri parlamentare anticipate în Catalonia, programate pe 21 decembrie.

Locuitorii Cataloniei s-au pronunţat pe 1 octombrie în favoarea independenţei regiunii faţă de Spania, într-un referendum considerat neconstituţional de Guvernul Spaniei şi de Uniunea Europeană. Ulterior, premierul Cataloniei, Carles Puigdemont, a proclamat independenţa regiunii, dar a suspendat decizia, pentru iniţierea dialogului cu Madridul.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici