Liderul Consiliului Militar din Sudan şi-a dat demisia, la doar o zi după preluarea puterii, în urma unei lovituri militare de stat

Generalul Awad Ibn Auf şi-a dat demisia din fruntea Consiliului Militar, care a preluat puterea în Sudan după ce l-a înlăturat din funcţie pe preşedintele Omar al-Bashir, în urma unei lovituri militare de stat, informează site-ul agenţiei de ştiri Dpa.

706 afișări
Imaginea articolului Liderul Consiliului Militar din Sudan şi-a dat demisia, la doar o zi după preluarea puterii, în urma unei lovituri militare de stat

Liderul Consiliului Militar din Sudan şi-a dat demisia, la doar o zi după preluarea puterii, în urma unei lovituri militare de stat

"Acest lucru este în folosul naţiunii noastre (...) Această ţară are oameni mari şi o mare armată", a declarat Ibn Auf într-un scurt discurs televizat.

Ibn Auf a precizat că Abdel Fattah Burhani, inspectorul general al forţelor armate, îl va înlocui în funcţia de lider Consiliului Militar.

Protestatarii antiguvernamentali au celebrat pe străzi, cu urale şi aplauze, vestea demisiei bruşte a lui Ibn Auf, care a fost numit lider al Consiliului Militar în noaptea de joi spre vineri, la scurt timp după înlăturarea din funcţie a preşedintelui Omar al-Bashir, care a fost arestat după ce s-a aflat la putere 30 de ani.

Înlăturarea din funcţie a lui al-Bashir s-a produs după luni de proteste antiguvernamentale, soldate cu zeci de morţi, însă demonstranţii au continuat să protesteze faţă de faptul că preşedintele a fost înlocuit de Ibn Auf, un oficial proeminent al regimului al-Bashir.

Consiliul Militar a transmis vineri că nu are "ambiţia" de a conduce permanent naţiunea din estul Africii, care se confruntă cu o criză economică şi mai multe grupuri insurgente.

Organismul a decretat o stare de urgenţă pe o perioadă de trei luni, timp în care constituţia ţării este suspendată. Militarii au indicat că armata va menţine ordinea publică şi au avertizat că nu vor fi tolerate tulburări.

Însă, principalii organizatori ai protestelor antiguvernamentale au reacţionat spunând că manifestanţii vor rămâne pe străzi până când va fi instalată o administraţie civilă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici