Liderul de la Hong Kong cere încheierea discuţiilor privind independenţa

Carrie Lam, şefa executivului din Hong Kong, a cerut, marţi, încheierea imediată a dezbaterilor privind independenţa regiunii semiautonome, avertizând că această problemă dăunează relaţiei cu Beijingul, relatează site-ul agenţiei Reuters.

699 afișări
Imaginea articolului Liderul de la Hong Kong cere încheierea discuţiilor privind independenţa

Liderul de la Hong Kong cere încheierea discuţiilor privind independenţa

Insistând că guvernul nu a vrut să intervină în campusurile universitare împotriva celor care au afişat pancarte în favoarea independenţei, Carrie Lam consideră că această campanie este "organizată şi sistematică", mai degrabă decât pur şi simplu o chestiune de libertate de exprimare.

"Această chestiune s-a abătut deja de la aşa-numita abordare <<de ce nu putem vorbi despre asta?>>. Se atacă în mod clar situaţia <<o ţară, două sisteme>> ... şi distruge relaţia dintre Beijing şi Hong Kong. Nu este în interesul dezvoltării Hong Kong-ului şi trebuie să se oprească", a spus Lam.

Liderii chinezi, inclusiv preşedintele Xi Jinping, au avertizat că discuţiile de independenţă sunt o linie roşie care nu poate fi traversată, spunând că Hong Kong este o parte inalienabilă a Chinei.

La finele lunii martie, Carrie Lam a fost desemnată şefă a guvernului de la Hong Kong de către un comitet care are legături cu China, într-un scrutin considerat ilegal de către tabăra democrată, îngrijorată în ceea ce priveşte libertăţile în fosta colonie britanică.

Regiunea Administrativă Specială Hong Kong a Republicii Populare Chineze se bucură până în 2047 de libertăţi pe partea continentală a Chinei, în virtutea principiului "o ţară, două sisteme", care a ghidat retrocedarea acestui teritoriu de către Marea Britanie, în 1997.

Hong Kong menţine un sistem politic şi economic separat de China. Cu excepţia apărării militare şi a afacerilor externe, Hong Kong are independenţă executivă, legislativă şi judiciară. Însă numeroşi locuitori sunt de părere că Beijingul îşi sporeşte dominaţia într-o serie de domenii precum politica, mass-media şi educaţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici