Liderul destituit al Nigerului cere SUA să intervină pentru "restabilirea... ordinii constituţionale" / Bazoum, un aliat al Vestului, a fost înlăturat în urma unei lovituri de stat

Liderul destituit al Nigerului a îndemnat SUA şi "întreaga comunitate internaţională" să ajute la "restabilirea... ordinii constituţionale" după lovitura de stat de săptămâna trecută.

301 afișări
Imaginea articolului Liderul destituit al Nigerului cere SUA să intervină pentru "restabilirea... ordinii constituţionale" / Bazoum, un aliat al Vestului, a fost înlăturat în urma unei lovituri de stat

Liderul destituit al Nigerului cere SUA să intervină pentru "restabilirea... ordinii constituţionale" / Bazoum, un aliat al Vestului, a fost înlăturat în urma unei lovituri de stat

Într-un articol de opinie publicat în Washington Post, preşedintele Mohamed Bazoum a declarat că scrie "ca un ostatic". De asemenea, el a avertizat că regiunea ar putea cădea şi mai mult sub influenţa Rusiei, prin intermediul Grupului Wagner, care operează deja în ţările vecine.

Joi, liderii loviturii de stat au anunţat că retrag ambasadorii ţării din Franţa, SUA, Nigeria şi Togo.

Într-o declaraţie citită la televiziunea naţională, aceştia au declarat că funcţiile celor patru ambasadori au fost "încetate".

De asemenea, puciştii a anunţat că întrerup legăturile militare bilaterale cu fosta putere colonială Franţa.

Vecinii din Africa de Vest ai Nigerului au ameninţat cu o intervenţie militară.

Comunitatea Economică a Statelor Vest Africane a impus sancţiuni şi a dat puciştilor termen până la sfârşitul weekendului pentru a-l repune în funcţie pe preşedinte sau se va confrunta cu posibilitatea unei intervenţii militare.

Blocul regional încearcă, de asemenea, să găsească o soluţie diplomatică, dar o delegaţie care a sosit joi în Niger a plecat după doar câteva ore fără niciun semn de progres.

Totuşi, puciştii au şi aliaţi în zona. O intervenţie militară în Niger pentru a-l restabili pe preşedintele ales Mohamed Bazoum ar fi considerată ca "o declaraţie de război împotriva Burkina Faso şi Mali", au indicat luni într-un comunicat comun guvernele de la Ouagadougou şi Bamako.

Nigerul este un producător important de uraniu - un combustibil vital pentru energia nucleară - şi, sub conducerea lui Bazoum, a fost un aliat occidental cheie în lupta împotriva militanţilor islamişti din regiunea Sahel din Africa de Vest.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici