Liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, a murit într-o operaţiune militară a SUA în Siria. Acesta şi-a detonat vesta cu explozibili/ Trump: A murit „ca un câine şi ca un laş”/ Primele imagini de la raidul american

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat duminică, în cadrul unui discurs, că liderul grupării teroriste Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a murit, potrivit CNN.

20906 afișări
Imaginea articolului Liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, a murit într-o operaţiune militară a SUA în Siria. Acesta şi-a detonat vesta cu explozibili/ Trump: A murit „ca un câine şi ca un laş”/ Primele imagini de la raidul american

Trump face în curând „un anunţ major”: Armata SUA ar fi condus o operaţiune împotriva liderului reţelei Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi

Preşedintele american a informat că militarii americani l-au încercuit pe Baghdadi, iar acesta şi-a detonat vesta cu explozibili pe care o avea asupra sa. Trei dintre copiii liderului ISIS au murit în explozie. Potrivit lui Trump, niciunul dintre militarii americani implicaţi în operaţiune nu a decedat.

Trump a mai spus că Baghdadi era monitorizat de către Statele Unite de două săptămâni, iar operaţiunea a fost lansată întrucât existau informaţii potrivit cărora acesta intenţiona să plece din locul în care se afla. Preşedintele american a mai spus că forţele kurde au oferit informaţii Statelor Unite în legătură cu Baghdadi.

Autorităţile de la Ankara au fost şi ele informate cu privire la această operaţiune, dat fiind faptul că Turcia desfăşoară o ofensivă militară în nordul Siriei.

Donald Trump a adăugat că al-Baghdadi a murit „ca un câine şi ca un laş”. El a mai informat că şi alţi membri ai grupării au fost ucişi în această operaţiune, iar numărul exact al acestora va fi anunţat în următoarele 24 de ore.

Primele imagini postate de NBC News şi Al Jazeera News după raidul american în zona unde ar fi murit liderul ISIS:

 

 

 

 

Statele Unite au obţinut informaţii foarte importante despre Stat Islamic în timpul operaţiunii, a adăugat preşedintele.

Trump le-a mulţumit kurzilor din Siria, Turciei, Irakului şi Rusiei pentru sprijin.

Abu Bakr al-Baghdadi, pe numele său real Ibrahim Awwad Ibrahim al-Badri, a devenit unul dintre cei mai căutaţi terorişti din lume în 2014, după ce teroriştii grupării Stat Islamic au capturat oraşul irakian Mosul.

Născut în 1971, la nord de capitala irakiană, Bagdad, al-Baghdadi era cleric la o moschee din Irak în 2003, în timpul invaziei americane. El a fost membru al grupării Al Qaeda şi a proclamat aşa-numitul „califat” al Stat Islamic în Irak şi Siria în 2014.

URMĂREŞTE declaraţiile preşedintelui SUA

Putătorul de cuvânt de la Casa Albă, Hogan Gidley, a anunţat sâmbătă seara că preşedintele american Donald Trump va face duminică „un comunicat major”, fără a oferi detalii legate de conţinutul acestuia, relatează site-ul agenţiei Reuters. 

Anunţul purtătorului de cuvânt Hogan Gidley a fost confirmat de postarea lui Donald Trump pe Twitter, publicată la scurt timp după informarea oficială, în care preşedintele a declarat că: „Ceva foarte mare tocmai s-a întâmplat!”.

Conform informaţiilor transmise de purtătorul de cuvânt, declaraţia va fi emisă la Casa Albă, duminică, în jurul orei 9:00, ora locală (ora 15:00, ora României). Detalii legate de conţinutul comunicatului nu au fost oferite; conform speculaţiilor, preşedintele Trump ar putea transmite noutăţi despre liderul reţelei Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi.

Armata SUA ar fi condus o operaţiune militară împotriva liderului organizaţiei teroriste Abu Bakr al-Baghdadi, care este dat dispărut, potrivit presei americane. Informaţia nu a fost însă confirmată, transmite BBC News.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici