Liderul istoric catalan, Jordi Pujol, inculpat pentru fraudă fiscală

Jordi Pujol, liderul istoric al regiunii Catalonia, cuprinsă de o febră separatistă, a fost inculpat pentru fraudă fiscală şi spălare de bani, potrivit unei decizii publicate marţi.

165 afișări
Imaginea articolului Liderul istoric catalan, Jordi Pujol, inculpat pentru fraudă fiscală

Liderul istoric catalan, Jordi Pujol, inculpat pentru fraudă fiscală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

El este convocat pe 27 ianuarie la Barcelona, în faţa judecătorului de instrucţie Beatriz Balfagon, la fel ca şi soţia sa, Marta Ferrusola, şi trei dintre copii, potrivit hotărârii magistratului, datată din 11 decembrie.

De asemenea, ea precizează că a trimis din nou comisii rogatorii în Andorra şi Liechtenstein pentru a obţine informaţii în legătură cu presupusele conturi bancare ale lui Jordi Pujol şi ale unor membri ai familiei sale.

Justiţia încearcă să stabilească dacă fostul preşedinte al Cataloniei a ascuns de administraţia fiscală mai multe milioane de euro.

În iulie, el a recunoscut public că a ascuns fiscului timp de 34 de ani moştenirea tatălui său plasată în Principatul Andorra, între Franţa şi Spania.

Jordi Pujol, care a mai făcut obiectul unei anchete în 1986 pentru suspiciuni de gestionare frauduloasă a băncii familiale Banca Catalana, a luat prin surprindere cu această mărturisire, în contextul în care justiţia îi anchetează pe fiii săi Jordi şi Oriol. Această recunoaştere a stârnit un val de suspiciuni cu privire la comisioane oculte pentru atribuirea de contracte publice sub preşedinţia sa.

"Personal pot afirma, categoric, că nu am fost niciodată un om politic corupt", a dat el asigurări în septembrie, în plenul Parlamentului regional.

Preşedinte al Cataloniei în perioada 1980 - 2003, 23 de ani în care a obţinut mai multă autonomie pentru regiunea sa, Jordi Pujol a fost supranumit viceregele Spaniei din cauza importanţei pe scena politică a ţării sale. În 2013, el s-a alăturat cauzei independenţei Cataloniei, aflată în conflict cu Madridul.

Multiplicarea anchetelor coincide cu tensionarea relaţiilor dintre Madrid şi Barcelona de când actualul preşedinte al Cataloniei, Artur Mas, a lansat o campanie pentru independenţa acestei provincii care produce aproape 20% din bogăţia Spaniei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici