Liderul opoziţiei din Turcia a declarat că nu îşi va plăti facturile la energie, ca răspuns la majorările de preţuri impuse de Erdogan

Principalul lider al opoziţiei din Turcia a declarat că nu îşi va plăti facturile de energie electrică până când Tayyip Erdogan nu va retrage recentele majorări de preţuri,iar partidul de guvernământ al preşedintelui a criticat joi această măsură ca fiind o provocare, pe fondul nemulţumirilor tot mai mari legate de inflaţia în creştere.

390 afișări
Imaginea articolului Liderul opoziţiei din Turcia a declarat că nu îşi va plăti facturile la energie, ca răspuns la majorările de preţuri impuse de Erdogan

Sursa foto: Mediafax Foto

În ianuarie, inflaţia a sărit la aproape 50% după o prăbuşire a monedei la sfârşitul anului trecut, declanşată de politica neortodoxă a lui Erdogan privind dobânzile scăzute, ceea ce a crescut costul vieţii pentru turcii care se străduiau deja să se descurce.

Ca răspuns, guvernul a majorat salariul minim cu 50%, dar a crescut şi preţurile la gaz, energie, benzină şi taxe de drum pentru a ţine cont de volatilitatea preţurilor de import.

"Nu voi plăti niciuna dintre facturile de electricitate începând de astăzi până când Erdogan nu va retrage majorările de preţuri pe care le-a semnat la 31 decembrie", a declarat liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kilicdaroglu, potrivit Reuters.

Într-o înregistrare video publicată pe contul său de Twitter, Kilicdaroglu a cerut, de asemenea, reducerea taxei pe valoarea adăugată impusă pe facturile de energie electrică la 1% de la 18%.

Preţurile la electricitate au fost majorate la începutul lunii ianuarie cu până la 125% pentru utilizatorii comerciali cu cerere mare de energie şi cu aproximativ 50% pentru gospodăriile cu cerere mai mică.

Un vicepreşedinte al Partidului AK, aflat la guvernare, Hamza Dag, a declarat că demersul lui Kilicdaroglu a fost provocator şi face parte dintr-un rol distructiv jucat de ani de zile de opoziţie.

"Această acţiune echivalează cu o provocare, o încercare de a crea haos", a declarat Hamza Dag într-un interviu când a fost întrebat dacă turcii ar putea să-i urmeze exemplul şi să nu-şi plătească facturile.

Anunţul lui Kilicdaroglu a venit după ce comercianţii, consiliile municipale şi un grup al comunităţii religioase au vorbit în această săptămână despre creşterea facturilor la energie.

Unii proprietari de restaurante au afişat pe ferestre anunţuri care evidenţiază facturile de electricitate în creştere, au arătat postările de pe reţelele de socializare, în timp ce minoritatea religioasă Alevi din Turcia a decis să nu plătească facturile de electricitate pentru lăcaşurile lor de cult.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici