Liderul PPE: Parlamentul României să dea posibilitatea continuării anchetei în cazul lui Ponta

Liderul PPE Joseph Daul avertizează că un guvern nu trebuie să se folosească de majoritatea parlamentară în interesul său şi că situaţia din România e monitorizată de partenerii europeni, care se aşteaptă ca Parlamentul României să dea posibilitatea procurorilor de a continua ancheta în cazul Ponta.

1014 afișări
Imaginea articolului Liderul PPE: Parlamentul României să dea posibilitatea continuării anchetei în cazul lui Ponta

Liderul PPE: Parlamentul României să dea posibilitatea continuării anchetei în cazul lui Ponta (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, critică acţiunea deputaţilor jurişti de a respinge cererea de începere a urmăririi penală a premierului Victor Ponta, spunând că Parlamentul încearcă obstrucţionarea justiţiei.

De asemenea, Daul avertizează că un guvern nu trebuie să se folosească de majoritatea parlamentară în propriul interes şi că situaţia este monitorizată cu atenţie de partenerii europeni.

Suntem revoltaţi de tentativele Comisiei Juridice a Parlamentului României de a împiedica justiţia să îşi îndeplinească atribuţiile în ceea ce priveşte anchetarea faptelor penale de care este acuzat prim-ministrul României, Victor Ponta. Ne aşteptăm ca plenul Parlamentului României să ofere posibilitatea procurorilor de a continua învestigaţiile faţă de prim-ministrul Victor Ponta. Parlamentul nu ar trebui să fie niciodată un obstacol în calea înfăptuirii justiţiei. De asemenea, reprezentanţii Guvernului nu ar trebui să se folosească de majoritatea parlamentară pentru propriul interes. Vom monitoriza cu atenţie angajamentul Guvernului României de a respecta domnia legii şi independenţa justiţiei, precum şi de a combate cu fermitate corupţia din România”, transmite preşedintele Partidului Popular European, într-un comunicat de presă.

Joseph Daul mai spune că ”este inacceptabil ca ministrul Justiţiei şi prim-ministrul unui stat membru al Uniunii Europene să ameninţe protestarii paşnici cu sancţiuni penale”.

”Libertatea de expresie este garantată în Uniunea Europeană. Oamenii care vor să îşi exprime public nemulţumirile faţă de un prim-ministru acuzat oficial de fapte grave de corupţie nu trebuie împiedicaţi să facă acest lucru. Facem apel la autorităţile locale să autorizeze orice formă de exprimare paşnică a cetăţenilor din România”, adaugă liderul PPE.

Luni, liderul Grupului PPE, Manfred Weber, a cerut în plenul de la Strasbourg, la propunerea Delegaţiei României, ca situaţia premierului Victor Ponta, faţă de care s-a cerut începerea urmăririi penale, să fie discutată în Parlamentul European, preşedintele PE, Martin Schulz, propunând ca subiectul să fie discutat în LIBE.

"Situaţia din România este îngrijorătoare. Este inacceptabil că PSD vrea să blocheze cercetările. Direcţia Naţională Anticorupţie trebuie lăsată să investigheze spre a aduce lumină în cazul acuzaţiilor grave aduse lui Ponta", a declarat Manfred Weber.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a propus ca subiectul să fie discutat în comisia de specialitate (Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne), precum şi în Conferinţa liderilor grupurilor parlamentare, înainte de a fi discutat în plen.

"Este inadmisibil ca premierul şi ministrul Justiţiei să ameninţe liderii opoziţiei şi să intimideze cetăţenii care doresc să participe la demonstraţii prin care cer demisia lui Victor Ponta", a afirmat copreşedintele Delegaţiei române în grupul PPE Theodor Stolojan.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, luni, solicitarea privind începerea urmăririi penale a premierului Ponta, cu 18 voturi "împotrivă", 7 "pentru" şi o abţinere. Raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor va fi dezbătut marţi, la ora 10.00, în şedinţa de plen a Camerei.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici