Liderul Transnistriei învinuieşte Austria pentru stagnarea discuţiilor de pace cu Republica Moldova

Liderul regimului separatist din Transnistria, Vadim Krasnoselski, a declarat joi că discuţiile de reconciliere cu Republica Moldova au stagnat din cauza poziţiei Austriei în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), relatează site-ul agenţiei Sputnik.

2471 afișări
Imaginea articolului Liderul Transnistriei învinuieşte Austria pentru stagnarea discuţiilor de pace cu Republica Moldova

Liderul Transnistriei învinuieşte Austria pentru stagnarea discuţiilor de pace cu Republica Moldova

"De ce a îngheţat acest format? Cred că e din cauza poziţiei actuale a Austriei, care deţine preşedinţia la OSCE", a spus Krasnoselski.

Liderul Transnistriei i-a cerut anterior preşedintelui în exerciţiu al OSCE, ministrul austriac de Externe Sebastian Kurz, să convoace o întrunire de urgenţă, dar acesta a refuzat.

Krasnoselski a acuzat Republica Moldova că nu a respectat acordurile bilaterale de pace şi a afirmat că nimeni, cu excepţia Rusiei şi Transnistriei, nu este dispus să aibă discuţii în formatul 5+2, ultima rundă de negocieri având loc între 2 şi 3 iunie 2016, la Berlin.

Procesul de negociere în format 5+2 privind situaţia transnistreană include Republica Moldova şi Transnistria ca părţi din conflict, Rusia şi Ucraina ca garanţi şi mediatori, OSCE ca mediator, Uniunea Europeană şi Statele Unite ca observatori.

La 21 iulie, Parlamentul Republicii Moldova a votat declaraţia înaintată de deputaţii din Partidul Democrat în privinţa retragerea trupelor ruse din Transnistria, despre care se consideră că se află ilegal pe teritoriul statului moldovean. Parlamentarii moldoveni doresc iniţierea demersurilor pentru adoptarea unei rezoluţii în acest sens de către Adunarea Generală a ONU.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici