LISTA ţărilor care consideră Hezbollah organizaţie teroristă

Mişcarea şiită libaneză Hezbollah, a cărei aripă militară a fost înscrisă luni de către Uniunea Europeană (UE) pe lista sa cu organizaţii teroriste, se află deja pe liste similare ale mai multor state.

550 afișări
Imaginea articolului LISTA ţărilor care consideră Hezbollah organizaţie teroristă

LISTA ţărilor care consideră Hezbollah organizaţie teroristă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Miniştrii europeni de Externe au înăsprit tonul faţă de puternica mişcare libaneză pro-iraniană, în contextul în care aceasta este tot mai implicată în conflictul sirian. Însă ei au dat asigurări că vor să continue să dialogheze cu oficiali politici din cadrul acesteia.

Până în prezent, în cadrul UE, doar OLANDA şi MAREA BRITANIE au introdus Hozbollahul pe listele lor, la nivel naţional, cu organizaţii teroriste. Autorităţile olandeze au introdus pe listă toate componentele mişcării şiite, iar Londra doar aripa militară a acesteia, precizează AFP, care prezintă în continuare lista ţărilor care au adoptat măsuri similare.

- ISRAEL

În 1989, Guvernul decretează că Hezbollah este considerată o organizaţie teroristă. Un combatant dur al Israelului, "Partidul lui Allah" a fost creat la iniţiativa Gardienilor Revoluţiei iraniene, în 1982, la Baalbeck (est), în urma invaziei israeliene a Libanului, în 1978. Solid implantată încă din 1985 în sudul Libanului, aripa sa militară, "Rezistenţa islamică", comite atacuri uneori sângeroase, care determină Israelul, în 2000, să se retragă din Liban, după aproximativ 22 de ocupaţie.

- STATELE UNITE

În 1997, secretarul de Stat american Madeleine Albright anunţă că Hezbollahul se află printre cele aproxcimativ 30 de organizaţii desemnate în mod oficial ca teroriste de către Guvern. Criticat dur de către Statele Unite, Hezbollahul a fost acuzat de răpirea unor americani şi europeni în Liban, în anii '80.

- CANADA

În 2002, Guvernul canadian adaugă Hezbollahul pe lista sa cu organizaţii suspectate de terorism, interzise în Canada. Oricine face parte sau susţine vreuna dintre aceste organizaţii riscă o pedeapsă de zece ani de închisoare.

Până atunci, doar aripa armată a Hezbollah era interzisă în Canada, ceea ce permitea aripii "caritative" a mişcării să îşi continue activităţile de finanţare.

- AUSTRALIA

În 2003, autorităţile înscriu o aripă a Hezbollah, însărcinată cu "organizarea securităţii externe", pe lista sa cu grupări teroriste.

De asemenea, monarhiile petroliere din cadrul Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) au anunţat pe 10 iunie sancţiuni împotriva "membrilor" Hezbollah, afectându-le "sejurul" şi interesele "financiare şi comerciale", ca represalii faţă de intervenţia armată a acestui partid în Siria.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici