LIVE TEXT   Războiul din Ucraina, ziua 338. Zelensky: Ucraina are nevoie de 300-500 de tancuri / Belgia, pachet suplimentar de 93,6 milioane de euro pentru armată/ Putin pregăteşte o nouă ofensivă în februarie sau martie - Bloomberg Rusia/ atacă masiv zone rezidenţiale / Majoritatea germanilor sunt în favoarea livrării Leopard 2 în Ucraina

  • Peste 15 persoane au fost ucise şi alte zeci rănite, joi, în atacurile cu rachete.
  • 55 de rachete ruseşti au vizat joi instalaţiile energetice.
  • Regatul Unit a anunţat că va începe săptămâna viitoare instruirea soldaţilor ucraineni în ceea ce priveşte utilizarea tancurilor trimise.
  • Trupele ucrainene sosesc în Germania pentru a se antrena cu vehiculul de luptă Marder de infanterie
  • Franţa trimite avioane Dassault în Ucraina
  • Japonia extinde sancţiunile împotriva Rusiei
18435 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 338. Zelensky: Ucraina are nevoie de 300-500 de tancuri / Belgia, pachet suplimentar de 93,6 milioane de euro pentru armată/ Putin pregăteşte o nouă ofensivă în februarie sau martie - Bloomberg Rusia/  atacă masiv zone rezidenţiale / Majoritatea germanilor sunt în favoarea livrării Leopard 2 în Ucraina

Hepta

UPDATE 22:54 Zelensky declară că Ucraina are nevoie de 300-500 de tancuri

UPDATE 21:15 Ucraina vrea mai multe contraofensive cu drone. Forţele armate vor fi echipate cu comunicaţii prin satelit Starlink, care ar vrea să construiască o "armată de drone"

 
Potrivit Reuters, statul major a declarat că comandantul-şef Valeriy Zaluzhnyi a semnat crearea acestor unităţi în cadrul unui proiect care va implica mai multe ministere şi agenţii.
 
"Cei mai profesionişti militari" au fost deja aleşi pentru a conduce companiile, fiecare dintre acestea urmând să primească drone şi muniţie, terminale Starlink şi alte echipamente, a precizat acesta pe Facebook. "Facem totul pentru a le oferi soldaţilor tehnologii moderne".
 
Starlink este un sistem de internet prin satelit operat de compania SpaceX a lui Elon Musk şi utilizat pe scară largă atât de civili, cât şi de militari în Ucraina. 
 

UPDATE 20:00 Coreea de Nord condamnă mişcarea SUA de a trimite 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina 

Coreea de Nord a condamnat decizia SUA de a aproviziona Ucraina cu tancuri şi a spus că Washingtonul intensifică un sinistru „război prin procură” care vizează distrugerea Moscovei. 
 
Comentariile lui Kim Yo Jong, sora influentă a liderului nord-coreean Kim Jong Un, au fost transmise de agenţia oficială de presă centrală coreeană.
 
Ea a spus că administraţia Biden „trece şi mai mult linia roşie” trimiţându-şi tancurile în Ucraina şi că decizia reflectă o „intenţie sinistră de a-şi realiza scopul hegemonic prin extinderea în continuare a războiului proxy pentru distrugerea Rusiei”.
 
„Nu mă îndoiesc că orice echipament militar cu care se laudă SUA şi Occidentul va fi ars în bucăţi în faţa spiritului de luptă şi a puterii nesfârşite ale armatei şi poporului rus eroic”, a spus ea, adăugând că Coreea de Nord va” stau în acelaşi şanţ” cu Rusia. 
 

UPDATE 19:30 Primii soldaţi ucraineni au sosit în Germania pentru antrenamente pe vehicule de luptă de infanterie Marder, anunţă Ministerul Apărării de la Berlin

 
Ministerul german al Apărării a confirmat vineri că soldaţii ucraineni au sosit în ţară pentru a se antrena pe vehiculele de luptă de infanterie Marder pe care Berlinul a fost de acord să le furnizeze naţiunii sfâşiate de război, transmite CNN. 
 

UPDATE 18:30 Casa Albă: Livrarea lui Abrams în Ucraina va dura „multe luni”, dar Zelensky a spus deja că august 2023 este prea târziu

Americanul Abrams va fi în Ucraina mult mai târziu decât Leoparzii germani, a declarat John Kirby, coordonator al comunicaţiilor strategice la Consiliul Naţional de Securitate al Casei Albe. "Tancurile Leopard vor ajunge probabil acolo din Germania şi aliaţii europeni într-un timp relativ scurt, poate până atunci pentru a-i ajuta (armata ucraineană - BBC) în primăvară şi vară. Tancurile americane Abrams vor avea nevoie de mai mult timp, va dura mult mai multe luni înainte ca acestea să fie la locul lor”, a spus Kirby la un briefingla Casa Albă.
 
Potrivit lui Kirby, administraţia Joe Biden „nu va trage” lanţul de aprovizionare şi procesul de pregătire a armatei ucrainene să folosească Abrams, astfel încât trupele să fie gata să folosească tancurile americane în luptă de îndată ce ajung în Ucraina. Kirby, totuşi, nu a putut răspunde la întrebarea CNN cu privire la momentul livrărilor şi dacă tancurile vor ajunge în Ucraina până la sfârşitul anului 2023.
 
„Nu vreau să intru în detalii pentru că încă ne facem planuri, dar va dura multe luni”, a spus Kirby. „Dar un transport de tancuri Leopard, prin amabilitatea Germaniei, va ajunge în Ucraina „cât mai curând posibil”.
 
Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky, într-un interviu pentru Sky News vineri, a declarat că august 2023 este prea târziu pentru livrarea tancurilor americane în Ucraina. "Dar nu cunosc situaţia reală în acest moment. Când ar trebui să sosească, când America ne va da Abrams. Şi chiar nu ştiu când vor sosi tancurile din Europa", a adăugat Zelensky. 
 

UPDATE 18:20 Moscova îi dă două săptămâni ambasadorului leton să părăsească Rusia

Însarcinatul cu afaceri al Letoniei a fost chemat la Ministerul rus de Externe în legătură cu decizia autorităţilor acestei ţări de a reduce nivelul relaţiilor diplomatice ruso-letone. 
 
 

UPDATE 18:10 Furnizarea de avioane de luptă către Ucraina este exclusă, declară ministrul german al Apărării Boris Pistorius 

 

UPDATE 18:00 Berlinul clarifică afirmaţiile ministrului de Externe privind poziţia faţă de conflictul din Ucraina 

Guvernul de la Berlin a fost nevoit să clarifice, vineri, afirmaţiile ministrului german de Externe, Annalena Baerbock, care a generat controverse privind poziţionarea Germaniei faţă de conflictul militar dintre Rusia şi Ucraina.
 

UPDATE 17:30 Majoritatea germanilor sunt în favoarea livrării Leopard 2 în Ucraina: 54% dintre respondenţi consideră corectă decizia guvernului federal de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina

Majoritatea germanilor sunt în favoarea livrării tancurilor Leopard 2 în Ucraina, în timp ce părerile sunt împărţite cu privire la riscul ca decizia să ducă la un atac rusesc asupra ţărilor occidentale. În acelaşi timp, deteriorarea Verzilor continuă.
 
La întrebarea dacă „livrarea de tancuri către Ucraina creşte riscul unui atac rusesc împotriva statelor occidentale”, răspunsurile sunt complet împărţite, cu 48% pentru „da” şi „nu”. Cu toate acestea, aşteptările de la noul ministru al Apărării Boris Pistorius sunt mari, 68% estimând că „îşi va face bine treaba” şi doar 8% exprimându-şi părerea contrară. „Nu ştiu” răspunde 24%.
 

UPDATE 17:10 Belgia a anunţat un pachet suplimentar de 93,6 milioane de euro (84,5 milioane de lire sterline / 104,7 milioane de dolari) în ajutor militar pentru Ucraina

 Într-o conferinţă de presă, premierul federal Alexander De Croo a spus că, ţinând cont de cheltuielile anterioare, acesta reprezintă cel mai mare pachet de ajutor militar acordat vreodată unei alte ţări de Belgia.  
 
 

UPDATE 16:30 Partidul de guvernământ din Ucraina a dat afară un deputat din cauza unor informaţii potrivit cărora acesta ar fi călătorit în Thailanda în timpul războiului, ceea ce a stârnit un val de proteste publice

 
Mykola Tyshchenko a fost expulzat din blocul de vot al partidului Servitorul Poporului după ce un anunţ a apărut pentru scurt timp pe site-ul web al ambasadei Ucrainei din Thailanda, în care se spunea că se va întâlni cu membri ai diasporei la un hotel din această ţară, potrivit purtătorului de cuvânt al partidului, Iulia Paliychuk.
 
Tyshchenko a declarat pe Facebook că a fost într-o călătorie de afaceri în Asia cu aprobarea liderilor partidului, "acţionând exclusiv în interesul Ucrainei". Preşedintele Parlamentului, Ruslan Ştefănciuk, a declarat că nu a aprobat o astfel de călătorie. 
 

UPDATE 16:03 Putin pregăteşte o nouă ofensivă în februarie sau martie, transmite Bloomberg

 
"La aproape un an de la o invazie la scară largă care ar fi trebuit să dureze câteva săptămâni, Putin pregăteşte o nouă ofensivă în Ucraina, pregătindu-şi în acelaşi timp ţara pentru un conflict cu Statele Unite şi aliaţii săi care se aşteaptă să dureze ani de zile." 
 

UPDATE 16:00 Aproape 300 de biserici au fost avariate în Ucraina în timpul războiului, spun autorităţile

 
Cel puţin 307 lăcaşuri de cult au fost avariate sau complet distruse de bombardamentele militare ruseşti de la începutul războiului, a calculat serviciul de stat ucrainean pentru etnopolitică şi libertate de conştiinţă. După cum se precizează în departament, printre clădirile distruse sau avariate în Ucraina se numără cinci sinagogi şi cinci moschei. Restul de 297 de lăcaşuri de cult afectate sunt biserici creştine. Aproape jumătate din bisericile distruse sau deteriorate (142 de obiecte din 297) aparţin Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscovei). Cele mai multe dintre bisericile distruse şi afectate sunt situate în regiunile Doneţk şi Luhansk - 75 şi, respectiv, 59 de obiecte. În regiunea Kiev, 43 de biserici au fost avariate, în regiunea Harkov - 38.
 

UPDATE 15:33 Casa Albă se eschivează în ceea ce priveşte întrebarea despre posibila livrare de avioane de luptă către Ucraina: Nu are nimic de spus despre conţinutul viitoarelor pachete de ajutor, în contact cu Kievul 

 

UPDATE 15:15 Şeful ONU pentru refugiaţi: Rusia încalcă principiile de protecţie a copiilor în Ucraina

 
Rusia încalcă "principiile fundamentale de protecţie a copiilor" în timp de război, dând copiilor ucraineni paşapoarte ruseşti şi dându-i spre adopţie, a declarat într-un interviu pentru Reuters şeful Agenţiei ONU pentru refugiaţi (UNHCR).
 

UPDATE 15.00 - Peskov: Tancurile cresc tensiunile, Trump are dreptate”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că este de acord cu cuvintele fostului preşedinte american Donald Trump cu privire la tensiunile create în jurul Ucrainei după trimiterea de tancuri, scrie agenţia Tass. „Escaladarea tensiunilor are loc în detrimentul deciziilor care sunt luate în principal la Washington şi sub presiunea Washingtonului în capitalele europene”, a precizat Peskov.

UPDATE 14:40 - Trump se laudă că poate opri războiul

UPDATE 14:30 - Kremlinul: SUA demonizează grupul Wagner

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Washingtonul „demonizează” gruparea mercenară Wagner cu declaraţii „fără temei”, susţine tass. Grupul de mercenari pro-Kremlin Wagner este acuzat de crime de război şi atrocităţi, iar ieri SUA au impus sancţiuni companiei militare, numind-o „o organizaţie criminală transnaţională semnificativă”. Potrivit Marii Britanii, Grupul Wagner a desfăşurat 50.000 de mercenari în Ucraina.

UPDATE 14:25 - Biden evaluează călătoria în Europa pentru a marca invazia

Preşedintele Joe Biden are în vedere o vizită în Europa luna viitoare, pentru a marca primul an de la invazia rusă în Ucraina. Acest lucru a fost raportat de CNN, citând surse administraţiei americane. Călătoria nu a fost încă confirmată şi detaliile nu au fost încă finalizate, dar una dintre opririle preşedintelui ar putea fi Polonia, o ţară-cheie în sprijinul NATO pentru Kiev şi unde sunt staţionaţi în prezent mii de soldaţi americani. Pe de altă parte, este puţin probabil, a spus unul dintre oficialii americani, ca Biden să călătorească în Ucraina, din cauza condiţiilor de securitate.

UPDATE 14:20 - Orban: Implicarea Ungariei în război este exclusă

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că implicarea Ungariei în războiul din Ucraina „este exclusă atâta timp cât sunt prim-ministru”, a spus el într-un interviu acordat radioului de stat. Potrivit lui Orban, totuşi, pentru toate celelalte ţări este prea târziu să se retragă: „Ceilalţi nu numai că sunt în pericol, dar au fost deja distruşi”, a spus el. Dacă se trimit arme, dacă se finanţează întregul buget anual al unuia dintre beligeranţi, dacă se promit din ce în ce mai multe arme moderne, atunci poţi spune ce vrei. Indiferent ce spui, eşti în război”.

UPDATE 14:10 - Kiev: Avioane F-16 în curând pe cerul nostru

Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksi Danilov, a sugerat că partenerii internaţionali vor furniza Ucrainei un avion de luptă uşor multirol F-16. Danilov a postat pe Facebook un videoclip al aeronavei cu caracteristicile sale tehnice scriind: „În curând, pe cerul Ucrainei”. Zelenski, după acordul de a trimite tancuri, făcuse o cerere specifică aliaţilor occidentali de a furniza avioane militare.

UPDATE 14:00 - Kremlin: Biden poate opri războiul, dar nu o face

Preşedintele american Joe Biden are puterea de a pune capăt conflictului din Ucraina cerând Kievului să negocieze, dar până acum nu a făcut-o. Acest lucru a fost subliniat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conversaţie cu jurnaliştii. „Cheia regimului de la Kiev se află în mare parte în mâinile Washingtonului”, a spus Peskov, în briefingul său zilnic obişnuit. „Acum, vedem că actualul şef al Casei Albe nu vrea să folosească această cheie. Dimpotrivă, el alege calea de a da şi mai multe arme Ucrainei”, a adăugat Peskov conform The Guardian.

UPDATE 13:40 Putin pregăteşte o nouă ofensivă pentru februarie sau martie

Preşedintele rus Vladimir Putin pregăteşte o nouă ofensivă în Ucraina, relatează Bloomberg, citând nişte „oameni apropiaţi de Kremlin”. Noua ofensivă ar putea începe încă din februarie sau martie, spun sursele. Potrivit „oficialilor, consilierilor şi altor cunoscători ai situaţiei”, citaţi din nou de Bloomberg, „Kremlinul intenţionează să demonstreze că forţele sale sunt capabile să recâştige iniţiativa după luni de zile în care au pierdut teren, făcând presiuni asupra Kievului şi a susţinătorilor săi să accepte un fel de armistiţiu care lasă Rusiei controlul asupra teritoriului pe care îl ocupă acum”.

UPDATE 13:30 - Preşedinţia UE: Discuţie despre cum să facem faţă crimelor de război din Ucraina

„Astăzi vom discuta despre cum să abordăm crimele de război. Diferiţi actori investesc mult timp şi se gândesc la cum să abordăm această problemă. O strategie care implică atât organismele internaţionale de vreun fel, cât şi interacţiunea cu instanţele naţionale: experienţele din alte războaie şi alte crime de război reprezintă o modalitate practică şi eficientă de a face faţă acestui tip de crime de război”. Astfel, ministrul suedez al justiţiei, de la preşedinţia rotativă a UE, Gunnar Stommer, la sosirea sa la Consiliul informal de justiţie de la Stockholm. La întâlnire va avea loc şi un discurs al ministrului ucrainean al Justiţiei.

UPDATE 12:50 - Trupele ucrainene sosesc în Germania pentru a se antrena cu vehiculul de luptă Marder de infanterie

Berlinul a promis că va livra Ucrainei 40 dintre vehicule Marder  construite de germani pe 6 ianuarie, în aceeaşi zi în care administraţia Biden a promis 50 (mai târziu extins la 100) din echivalentul american - Bradley.

UPDATE 12:30 - Franţa trimite avioane în Ucraina

UPDATE 12:00 - Moscova îi cere ambasadorului german lămuriri cu privire la declaraţiile lui Baerbock

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, i-a cerut astăzi ambasadorului Germaniei în Rusia să clarifice poziţia Berlinului cu privire la conflictul din Ucraina.

UPDATE 11:50 - Japonia extinde sancţiunile împotriva Rusiei

Japonia a introdus sancţiuni suplimentare împotriva persoanelor şi entităţilor ruse şi a extins restricţiile la export în Rusia, a informat Ministerul de Externe japonez pe 27 ianuarie. În conformitate cu noul pachet de sancţiuni, Japonia va interzice exporturile de tehnologie robotică şi produse medicale precum vaccinurile care pot fi utilizate în scopuri militare până la 49 de ani. 

UPDATE 11:40 - Polonia va livra Ucrainei 60 de tancuri modernizate


Tancurile de fabricaţie poloneză, bazate pe un T-72 sovietic modernizat, vor fi livrate pe lângă cele 14 tancuri Leopard 2 promise la începutul lunii ianuarie, potrivit lui Andrii Yermak, şeful biroului prezidenţial ucrainean. O cantitate nespecificată din tancurile  

UPDATE 11:00 - Bombe ruseşti peste Doneţk. Şase morţi ieri, nouă răniţi

Şase persoane au fost ucise şi alte nouă au fost rănite în urma bombardamentelor ruseşti de ieri în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, a anunţat şeful administraţiei militare regionale, Pavlo Kirilenko, pe Telegram, potrivit Ukrainska Pravda. „Pe 26 ianuarie, ruşii au ucis şase locuitori ai regiunii Doneţk: doi în Ocheretyny, doi în Bogoyavlenka, unul în Avdiivka şi unul în Paraskoviivka”, a scris Kirilenko. Alte nouă persoane din regiune au fost rănite, a adăugat el.

UPDATE 9:17 -  Statul Major Ucrainean: Rusia a pierdut 124.710 de militari în Ucraina din 24 februarie

Statul Major al Ucrainei a raportat pe 27 ianuarie că Rusia a pierdut şi 3.182 de tancuri, 6.340 de vehicule blindate de luptă, 5.001 de vehicule şi rezervoare de alimentare cu combustibil, 2.180 de sisteme de artilerie, 452 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 221 de sisteme de apărare aeriană, 292 de avioane,   283 de elicoptere şi 18 bărci.

UPDATE 8:47 - Armata ucraineană loveşte patru puncte de control ruseşti

În ultima zi, forţele ucrainene au lovit patru puncte de control ruseşti, o bază temporară, două zone de concentrare a artileriei, un depozit de muniţii şi alte două ţinte cheie ruseşti, a declarat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei în actualizarea sa din 27 ianuarie.

UPDATE 5:47  - Forţele ruse bombardează regiunea Sumy

Guvernatorul regiunii Sumi Dmytro Zhyvytskyi a raportat că trupele ruse au vizat două dintre comunităţile din regiune, inclusiv comunităţile Velykopysarivka şi Bilopillia pe 26 ianuarie. Forţele ruse au bombardat comunitatea Bilopillia de două ori folosind obuziere şi au tras în satul Volfyne cu un lansator de grenade. 

 

UPDATE 05:00 FMI pregăteşte un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de până la 16 miliarde de dolari

Fondul Monetar Internaţional ia în considerare posibilitatea de a oferi Ucrainei un pachet de ajutor multianual în valoare de până la 16 miliarde de dolari, pentru a ajuta la acoperirea nevoilor ţării. Ar putea servi, de asemenea, ca un catalizator pentru mai multe finanţări internaţionale, în timp ce Ucraina încearcă să respingă forţele ruse, au declarat pentru Bloomberg oameni familiarizaţi cu chestiunea.

UPDATE 04:00 Lockheed Martin este pregătit să mărească producţia de F16

SUA şi aliaţii vor să trimită avioane de luptă F16 în Ucraina. Frank St. John, directorul operaţional al Lockheed Martin, a declarat că „va creşte producţia de F-16 în Greenville [Carolina de Sud] pentru a ajunge la punctul în care vom putea asigura cu destule avioane orice ţară care alege să sprijine Ucraina”.

UPDATE 03:00 Exporturile de cereale ale Ucrainei ating un nivel record din cauza obstrucţiei ruseşti

Ministerul Economiei din Ucraina susţine că „în medie” două sau trei nave de marfă au părăsit porturile ucrainene de la Marea Neagră în fiecare zi a lunii ianuarie, un record absolut negativ.

UPDATE 02:00 SUA vor furniza Ucrainei tancuri Abrams, dar fără armură specială

SUA intenţionează să trimită Ucrainei o configuraţie M1A2 mai avansată a tancului Abrams, însă versiunea mai veche pe care armata americană o are în depozit. Preşedintele Joe Biden a anunţat pe 26 ianuarie că SUA vor trimite Ucrainei un batalion de 31 de tancuri M1 Abrams, într-o demonstraţie semnificativă de sprijin pentru Kiev în lupta sa împotriva Rusiei.

UPDATE 01:00 Auditorii americani sosesc în Ucraina pentru a se asigura că „nici un ajutor sau arme nu sunt deturnate”

Săptămâna aceasta, SUA îşi trimite experţii şi consultanţii în Ucraina alături de Banca Mondială pentru a se asigura că „nu sunt deturnate fondurile de ajutor sau arme”, a declarat Subsecretarul de stat al SUA, Victoria Nuland.

UPDATE 00:00 Oficialii ucraineni admit pierderea oraşului Soledar

Pentru prima dată, armata ucraineană a recunoscut că s-a retras din oraşul minier Soledar, situat la 10 kilometri nord de Bakhmut. Rusia a încercat să-l cucerească de luni de zile, iar Ministerul rus al Apărării a revendicat victoria încă de pe 13 ianuarie.

Trupele ucrainene au fost nevoite să se retragă din Soledar, iar acum s-au regrupat la periferia oraşului, a declarat Serhiy Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Militar de Est al Ucrainei.

Cherevatyi nu a indicat când s-au retras trupele ucrainene sau în ce proporţie mai deţin controlul anumitor zone din oraş.

Rezumatul zilei:

Ministru francez transmite că încă nu s-a luat nicio decizie privind trimiterea tancurilor Leclerc în Ucraina

Franţa nu a luat încă o decizie cu privire la transferul tancurilor de luptă principale Leclerc către Ucraina, a declarat ministrul francez de externe, Catherine Colonna, în timpul vizitei sale la Odessa, joi, a relatat ziarul online ucrainean Yevropeiska Pravda. 
 
Poziţia Franţei contrastează cu cea a Marii Britanii, Germaniei şi SUA, care au aprobat deja trimiterea tancurilor de luptă principale Challenger, Leopard şi, respectiv, Abrams către Ucraina. Spre deosebire de Germania, care a crescut sprijinul militar pentru Ucraina sub presiunea aliaţilor şi a presei, guvernul francez nu a fost atât de mult criticat, în ciuda faptului că a adoptat uneori o poziţie similară cu cea a Germaniei. 
 
Colonna a mai spus că sistemele suplimentare de apărare antiaeriană rămân o prioritate pentru Ucraina. Ea a adăugat că Franţa va „răspunde la această cerere” de apărare aeriană. 
 

Canada va oferi Ucrainei 4 tancuri Leopard 2, a declarat ministrul Apărării  joi.

Kuleba: reprezentanţii din 20 de ţări s-au întalnit la Praga pentru constituirea Tribunalului special pentru crime de război

 
Reprezentanţii a 20 de ţări s-au întâlnit la Praga pentru a discuta despre înfiinţarea unei instanţe speciale pentru crimele de agresiune împotriva Ucrainei. Acest lucru a fost anunţat pe Twitter de ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba. „Ne concentrăm asupra modalităţilor de a face dreptate”, a scris el, mulţumindu-i omologului său ceh Jan Lipavsky pentru găzduirea evenimentului.  
 

Statele Unite impun sancţiuni asupra Grupului Wagner, desemnat entitate criminală transnaţională 

 

FMI are în vedere un pachet de ajutor pentru Ucraina de până la 16 miliarde de dolari 

 
Acest lucru a fost raportat de agenţia Bloomberg citând unele surse, conform cărora fondurile ar urma să fie folosite pentru a ajuta ţara, dar şi ca un catalizator pentru continuarea ajutorului internaţional. Programul de ajutor este legat de diferite condiţii, inclusiv de sprijin din partea G7 şi a ţărilor creditoare şi creditoare ale Kievului. 
 
Într-un interviu recent acordat postului Sky News, preşedintele Zelensky i-a declarat jurnalistului britanic Kay Burley că Vladimir Putin este „nimeni” pentru el în urma atacării Ucrainei de către Rusia şi că nu are niciun interes să se întâlnească cu acesta. 
„Nu este de interes pentru mine”, a spus Zelensky despre o potenţială întâlnire faţă în faţă cu Putin. „Nu este interesant să mă întâlnesc, nu este interesant să vorbesc. De ce? Pentru că am avut o întâlnire cu el în formatul Normandia, a fost înainte de invazia la scară largă. L-am văzut pe omul care a spus un lucru şi apoi a făcut altul”.
 
De asemenea, Zelensky a declarat pentru Sky News că Ucraina ţine evidenţa numărului masiv de victime în rândul ruşilor pe câmpul de luptă. El a adăugat că, în calitate de tată, nu poate înţelege cum familiile din Rusia au permis ca fiii lor să fie trimişi să moară luptând într-un război nedrept.  
 

Regatul Unit va începe săptămâna viitoare instruirea soldaţilor ucraineni cu privire la modul de utilizare a tancurilor trimise

 
Ministrul Apărării, Alex Chalk, a declarat pentru Comune: „În chestiunea antrenamentului, sunt încântat să spun că este de aşteptat să înceapă săptămâna viitoare, luni”.
 
La momentul în care tancurile Challenger 2 vor sosi în Ucraina, el a adăugat: „Intenţia este ca acesta să fie la sfârşitul lunii martie şi, de acum până atunci, un program de antrenament cu adevărat semnificativ, nu doar pentru echipajele de tancuri care vor opera acest lucru. vehicul, dar şi pentru cei care vor fi însărcinaţi cu întreţinerea lui”.
 
Dl Chalk le-a spus anterior parlamentarilor: „Echiparea Ucrainei pentru a împinge Rusia din teritoriul său este la fel de importantă ca şi echiparea lor pentru a apăra ceea ce au deja. Împreună vom continua să sprijinim Ucraina să treacă de la rezistenţa forţelor ruse la expulzarea lor de pe teritoriul ucrainean”.
 
Ministrul a salutat, de asemenea, anunţurile guvernelor german şi american că vor trimite tancuri în Ucraina, adăugând: „Hotărârea noastră unită poate şi se va dovedi decisivă. În 2023 suntem mai hotărâţi ca niciodată. Vom sprijini Ucraina atâta timp cât va fi nevoie. ." 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici