LIVE TEXT Summitul UE. Sánchez îl susţine pe Timmermans pentru preşedinţia CE/ Macron o propune pe Lagarde pentru şefia Băncii Centrale Europene/ Ministrul german al Apărării ar putea fi propus pentru postul de preşedinte al CE

Liderii europeni se întâlnesc marţi la Bruxelles pentru a desemna şefii pentru Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European, Banca Centrală Europeană şi un Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate.

2183 afișări
Imaginea articolului LIVE TEXT Summitul UE. Sánchez îl susţine pe Timmermans pentru preşedinţia CE/ Macron o propune pe Lagarde pentru şefia Băncii Centrale Europene/ Ministrul german al Apărării ar putea fi propus pentru postul de preşedinte al CE

Premierul ceh: Timmermans este "absolut inacceptabil" pentru preşedinţia Comisiei Europene

UPDATE Ursula Von der Leyen ar putea fi propusă pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene 

Ursula Von der Leyen, ministrul german al Apărării, ar putea fi propusă pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, iar Charles Michel, premier al Belgiei, ar putea fi nominalizat pentru postul de preşedinte al Consiliului European, afirmă surse citate de agenţia ANSA.

Conform unor surse diplomatice, Ursula Von der Leyen ar putea fi propusă oficial pentru mandatul de preşedinte al Comisiei Europene. Însă există în continuare negocieri pentru numirea în acest post a lui Frans Timmermans (PSE) sau a lui Manfred Weber (PPE).

De asemenea, Christine Lagarde ar putea fi propusă oficial pentru funcţia de preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE).

Pentru postul de preşedinte al Consiliului European este vehiculat numele premierului Belgiei, Charles Michel. Un alt candidat ar putea fi croatul Andrej Plenkovic.

UPDATE Emmanuel Macron o propune pe Christine Lagarde pentru şefia Băncii Centrale Europene

Preşedintele francez Emmanuel Macron au propus-o pe Christine Lagarde pentru şefia Băncii Centrale Europene.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a propus-o pe Christine Lagarde, actualul director al Fondului Monetar Internaţional (FMI), pentru şefia Băncii Centrale Europene, au informat două surse diplomatice, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Oficialul francez a propus-o de asemenea şi pe Ursula von der Leyen, ministrul german al Apărării, pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

UPDATE Giuseppe Conte afirmă că preferă o femeie în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene

Premierul italian Giuseppe Conte a declarat marţi că ar prefera o femeie în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, în contextul reuniunii liderilor UE pe tema desemnării noilor şefi ai principalelor structuri de conducere din Blocul comunitar, relatează site-ul agenţiei Reuters.

"M-aş bucura ca o femeie să fie noul preşedinte al Comisiei Europene", a declarat Conte pentru reporteri.

Liderii europeni trebuie să desemneze şefi pentru Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European, Banca Centrală Europeană şi un Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate.

UPDATE Pedro Sánchez îl susţine pe Frans Timmermans pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene

Prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez a transmis că liderii socialişti îl vor susţine pe Frans Timmermans pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene şi că sunt „pregătiţi” pentru numirea lui Manfred Weber în funcţia de preşedinte al Parlamentului European, relatează Politico.eu.

Premierul spaniol a declarat că este „inacceptabil” faptul că unele ţări pun la îndoială candidatura lui Timmermans pentru că a apărat valorile Blocului Comunitar şi Tratatele Uniunii Europene.

Manfred Weber, care era unul dintre candidaţii favoriţi pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, ar putea fi numit în funcţia de preşedinte al Parlamentului European.

UPDATE Angela Merkel face apel la flexibilitate în desemnarea viitorilor lideri ai Uniunii Europene

Cancelarul german Angela Merkel a declarat înainte de începerea summitului UE pentru desemnarea viitorilor lideri că „se poate ajunge la un acord” dacă „toată lumea dă dovadă de flexibilitate”, relatează site-ul Politico.eu.

Angela Merkel a transmis că se simte „bucuroasă şi determinată” înaintea începerii summitului de marţi de la Bruxelles.

„Toată lumea trebuie să dea dovadă de flexibilitate pentru a exista şansa unui acord”, a declarat Merkel.

UPDATE Premierul polonez: Candidaţii trebuie să fie conştienţi că Europa este în schimbare

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat înaintea summitului UE pentru desemnarea viitorilor lideri ai structurilor de conducere că toţi candidaţii trebuie să fie conştienţi de faptul că Europa este în continuă schimbare, relatează site-ul Politico.eu.

„Va fi o altă zi dificilă”, a declarat Mateusz Morawiecki înaintea începerii summitului de la Bruxelles.

Prim-ministrul polonez a subliniat faptul că noii conducători trebuie aleşi de către „o mare majoritate” sau unanim.

„Candidaţii vor fi aleşi pe baza echilibrului geografic, dar este foarte important să aibă mintea şi inimile deschise la faptul că Europa este în continuă schimbare”, a declarat Mateusz Morawiecki.

UPDATE Parlamentul european îşi va alege un nou preşedinte pe 3 iulie

Parlamentul European îşi va alege un nou preşedinte pe 3 iulie, chiar dacă liderii UE vor întârzia să aleagă un nou şef pentru Comisia Europeană, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Legislativului Blocului comunitar, relatează site-ul agenţiei Reuters.

"Nu există nicio posibilitate de a modifica" decizia de a ţine un vot pe 3 iulie, a informat purtătorul de cuvânt.

Parlamentul a extins până la ora 2000 GMT limita pentru aplicarea candidaţiilor pentru prima rundă de voturi, care va avea loc miercuri.

Mai mulţi lideri UE au declarat că ar prefera ca alegerea preşedintelui Parlamentului European să urmeze după alegerea şefului Comisiei.

Premierul ceh: Timmermans este "absolut inacceptabil" pentru preşedinţia Comisiei Europene

Premierul ceh Andrej Babis a declarat marţi că socialistul Frans Timmermans este "absolut inacceptabil" pentru funcţia de preşedinte al Comsiei Europene, relatează site-ul agenţiei Reuters.

"Am declarat anterior că nu îl vrem pe Timmermans în funcţia de preşedinte al Comsiei Europene din mai multe motive. Este inacceptabil pentru noi şi ar fi o catastrofă", a declarat Babis înainte de summitul liderilor UE pe tema desemnării noilor şefi ai principalelor structuri de conducere.

Babis a vorbit în favoarea mai multor reprezentanţi din partea Partidului Popular European (PPE), cât şi a comisarului european Margrethe Vestager.

Acesta a adăugat că politicianul slovac Maros Sefcovic, actual vicepreşedinte al Comisiei Europene, ar putea îndeplini rolul de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate.

Întrebat despre afirmaţii lui Babis, privind opoziţia faţă de Timmermans, premierul olandez Mark Rutte a declarat că "există tot felul de colegi cu tot felul de perspective despre candidaţi", refuzând însă să îşi exprime propria părere.

Liderii europeni trebuie să desemneze şefi pentru Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European, Banca Centrală Europeană şi un Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici