Londra: Nu va fi nicio acţiune militară în Siria înaintea rezultatelor anchetei ONU

Guvernul britanic a anunţat miercuri că nu va fi nicio acţiune militară în Siria înainte de prezentarea rezultatelor anchetei ONU.

518 afișări
Imaginea articolului Londra: Nu va fi nicio acţiune militară în Siria înaintea rezultatelor anchetei ONU

Londra: Nu va fi nicio acţiune militară în Siria înaintea rezultatelor anchetei ONU (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Secretarul general al ONU trebuie să se poată adresa Consiliului de Securitate imediat după încheierea misiunii echipei", afirmă textul, adăugând: "Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite trebuie să aibă oportunitatea de a avea acest rezumat şi trebuie depuse toate eforturile pentru a obţine o rezoluţie a Consiliului de Securitate care susţine o acţiune militară înainte ca o astfel de acţiune să fie luată".

"Înaintea oricărei implicări britanice directe într-o astfel de acţiune, un alt vot va avea loc în Camera Comunelor", precizează moţiunea.

O purtătoare de cuvânt a Downing Street a confirmat pentru AFP că acest vot "nu va avea loc înainte ca inspectorii ONU să îşi poată face raportul".

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a afirmat miercuri că experţii au nevoie de patru zile pentru a-şi încheia munca la faţa locului. "Ulterior, experţii vor trebui să facă analize ştiinţifice, după care va trebui să facem un raport pentru Consiliul de Securitate pentru ca acesta să întreprindă acţiunile pe care le consideră necesare", a declarat el.

Moţiunea care va fi supusă joi Parlamentului britanic "deplânge folosirea armelor chimice în Siria la 21 august 2013 de către regimul lui (Bashar al-)Assad, care a provocat sute de morţi şi mii de răniţi în rândul civililor sirieni".

Ea "decide că se cere un răspuns umanitar puternic din partea comunităţii internaţionale şi că acest lucru poate cere, dacă va fi necesar, o acţiune militară care să fie legală, proporţionată şi destinată salvării de vieţi omeneşti împiedicând şi descurajând folosirea armelor chimice în Siria", precizând că folosirea lor este o "crimă de război şi o crimă împotriva umanităţii".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici