Londra plănuise un atac chimic asupra oraşului Tokyo, în 1944 - arhive

Marea Britanie intenţiona să lanseze un atac chimic asupra oraşului Tokyo cu circa un an înainte de bombardamentele nucleare americane asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki, care au pus capăt celui de al doilea Război Mondial, potrivit unor documente de arhivă declasificate vineri.

36 afișări

Acest proiect, rămas secret timp de 65 de ani, prevedea folosirea de gaze chimice împotriva civililor japonezi în 1944, potrivit unui memorandum care descria procedurile care urmau să fie aplicate pentru ca atacul să fie cât mai devastator.

În acest document, profesorul Brunt detaliază procedura în cadrul unei asemenea operaţiuni, sugerând ca bombardamentele iniţiale să fie îndreptate către zonele urbane cel mai dens populate, folosind dispozitive incendiare "suficiente pentru a da foc acestor regiuni întinse".

După distrugerea prin incendiere a imobilelor din Tokyo, ar fi putut începe un atac cu gaze "asupra celor mai moderne străzi" ale capitalei.

Acesta avertizează totodată că dispunerea străzilor în Tokyo este puţin propice unei asemenea operaţiuni. "În zonele cu construcţii numeroase de tip japonez, unde străzile sunt strâmte, fluxul gazului ar fi redus din cauza dimensiunii străzilor", scrie acesta.

Atacul era preconizat în vară, evitând în acelaşi timp ploile estivale, întrucât frigul poate diminua efectele gazului. În zonele cel mai dens populate ale capitalei, ar fi fost necesar "un număr foarte mare de bombe mici", a precizat acesta.

În opinia lui Mark Dunton, istoric ataşat la Arhivele naţionale britanice, documentul este interesant întrucât arată că britanicii ar fi "putut fi în avans faţă de Statele Unite".

Statele Unite au lansat bombe nucleare asupra oraşelor japoneze Hiroshima şi Nagasaki, la 6 şi 9 august 1945, provocând moartea a peste 210.000 de persoane. La mai puţin de o săptămână de la atacul asupra oraşului Nagasaki, Japonia a anunţat capitularea la 15 august 1945, punând capăt celui de al doilea Război Mondial.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici