Lukaşenko: Atentatul din Minsk este rezultatul democraţiei excesive şi greţoase

Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a apreciat joi că atentatul mortal comis la metroul din Minsk este rezultatul "democraţiei excesive" şi "greţoase" pe care susţine că a lăsat-o să se instaleze înaintea alegerilor prezidenţiale pentru a face pe plac Occidentului.

59 afișări
Imaginea articolului Lukaşenko: Atentatul din Minsk este rezultatul democraţiei excesive şi greţoase

Lukaşenko: Atentatul din Minsk este rezultatul democraţiei excesive şi greţoase (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Noi, puterea, suntem de vină", a declarat el, în cadrul discursului său anual în faţa Parlamentului.

"Înaintea alegerilor prezidenţiale, am devenit atât de democratici încât acest lucru îţi dădea accese de greaţă", a afirmat el, făcând referire la alegerile din decembrie, în urma cărora a fost reales cu aproape 90 la sută din voturi şi care au fost urmate de reprimarea violentă a opoziţiei.

După atentatul de la metroul din Minsk, de la 11 aprilie, soldat cu 13 morţi, mai mulţi suspecţi au fost arestaţi, între care trei opozanţi ai regimului Lukaşenko, aflat la putere de 16 ani.

Autorităţile belaruse nu au explicat încă motivele autorilor acestui atac.

"Până în prezent nu am găsit piste care să ducă la lumea criminală sau politică. Dar examinăm toate aceste ipoteze", a continuat preşedintele belarus.

Lukaşenko a reluat în acest discurs atacurile obişnuite la adresa occidentalilor, care vor "să pună ţara în genunchi", sub pretextul democratizării. "Ei vor să pună în genunchi tânărul nostru stat suveran", a afirmat el.

"Mai întâi proferează ameninţări politice, nedorind să recunoască rezultatele prezidenţialelor, apoi întocmesc liste negre (cu funcţionari al căror acces este interzis în Europa şi Statele Unite), introduc sancţiuni economice, apoi generează panică pe piaţa schimburilor şi organizează un dans macabru după atentat", a continuat el.

Europa şi Statele Unite, care denunţă de mai mulţi ani reprimarea libertăţilor în Belarus, au criticat în ultimele luni procesele opozanţilor şi represiunea care au avut loc după alegerile de la 19 decembrie, marcate, potrivit opoziţiei, de fraude.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici