Lukaşenko eliberează ultimii şase deţinuţi politici înaintea alegerilor prezidenţiale din octombrie

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a decis să elibereze şase opozanţi din închisoare - consideraţi ultimii deţinuţi politici - în această fostă republică sovietică autoritaristă, în care sunt programate alegeri prezidenţiale în octombrie, a anunţat preşedinţia, relatează AFP în pagina online.

145 afișări
Imaginea articolului Lukaşenko eliberează ultimii şase deţinuţi politici înaintea alegerilor prezidenţiale din octombrie

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Printre aceşti şase opozanţi se află şi Mikola Statkevitci, un fost candidat la preşedinţe, încarcerat din 2010, a precizat preşedinţia belarusă sâmbătă. Soţia sa a confirmat pentru AFP că acesta a fost eliberat şi că urma să revină sâmbătă seara la Minsk.

"Pornind de la principiul umanismului, preşedintele Lukaşenko a luat decizia să-i graţieze şi elibereze" pe Statkevitci, Mikola Rubţev, Mikola Dedok, Igor Olinevici, Evgheni Vaskovici şi Artiom Prokopenko, a anunţat serviciul de presă al preşedinţiei într-un comunicat.

Ajuns la putere în 1994, Lukaşenko este considerat de către numeroşi observatori şi apărători ai drepturilor omului un lider autoritarist şi cu prea puţin respect faţă de libertăţi.

Ultima sa realegere, cu aproape 80% din sufragii, în decembrie 2010, pentru al patrulea mandat, a fost marcată de o reprimare violentă a opoziţiei, care denunţa fraude.

Mikola Statkevitci, în vârstă de 58 de ani, ispăşea o pedeapsă de şase ani de închisoare într-un lagăr de muncă cu un regim sever. El şi-a petrecut aproape toată detenţia la izolare şi risca să-şi vadă pedeapsa prelungită, oficial din cauza încălcării regulilor de detenţie.

Recunoscut drept un prizonier de conştiinţă de către Amnesty International (AI), el a fost condamnat în mai 2011 pentru "organizare de tulburări în masă ale ordinii publice", în urma unei manifestaţii a opoziţiei, la sfârşitul lui 2010, împotriva realegerii controversate a lui Lukaşenko. În acest scrutin, Mikola Statkevitci ar fi obţinut 1% din voturile exprimate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici