Lukaşenko nu a decis dacă va merge la reuniunea lansării Parteneriatului Estic

Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a declarat marţi, la Roma, că încă nu a decis dacă va merge la reuniunea pentru lansarea Parteneriatului Estic, pe 7 mai la Praga.

46 afișări
Imaginea articolului Lukaşenko nu a decis dacă va merge la reuniunea lansării Parteneriatului Estic

Lukaşenko nu a decis dacă va merge la reuniunea lansării Parteneriatului Estic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele Lukaşenko a precizat că, dacă el nu va asista personal la summit, Belarusul va fi reprezentat de ministrul de Externe, Serghei Martinov.

"Premierul italian Silvio Berlusconi mi-a spus că speră să mă vadă la Praga", a adăugat Lukaşenko.

Înaltul reprezentant UE pentru Politică Externă, Javier Solana, a declarat marţi, la Luxemburg, că participarea lui Lukaşenko este puţin probabilă.

Liderul belarus, considerat "ultimul dictator din Europa", era până în octombrie sub efectul sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană. Vizita sa în Italia este prima în Europa Occidentală după 1996.

Lukaşenko a declarat că Silvio Berlusconi este pregătit să viziteze Belarusul. "Sper că această vizită va avea loc în toamnă", a precizat el după un dineu cu Berlusconi şi cu ministrul italian de Externe, Franco Frattini.

De altfel, Lukaşenko a anunţat că i-a cerut sfaturi lui Berlusconi, pe care l-a catalogat drept "patriarh al politicii italiene şi internaţionale".

"Berlusconi nu este o persoană care să aibă nevoie de sfaturi şi, chiar dacă există persoane în Italia care îl consideră dictator, 75 la sută dintre italieni au încredere în el. Eu i-am cerut lui sfaturi", a spus Lukaşenko.

Guvernul italian nu a făcut niciun comentariu referitor la întrevederea de luni seara.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici