Lupta pentru BREXIT: Opoziţia britanică a obţinut controlul asupra agendei Parlamentului/ Johnson va depune moţiune pentru alegeri anticipate/ Zeci de conservatori riscă expulzarea din partid

Mai mulţi parlamentarii britanici, inclusiv membri ai partidului de guvernământ, au iniţiat marţi o procedură ce le-ar permite să blocheze planul premierului Boris Johnson de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană fără un acord, iar prima acţiune în cadrul acestui proces, o moţiune ce permite opoziţiei să stabilească agendei Parlamentului de la Londra, a fost aprobată de Camera Comunelor.

5810 afișări
Imaginea articolului Lupta pentru BREXIT: Opoziţia britanică a obţinut controlul asupra agendei Parlamentului/ Johnson va depune moţiune pentru alegeri anticipate/ Zeci de conservatori riscă expulzarea din partid

Lupta pentru BREXIT: Opoziţia britanică a obţinut controlul asupra agendei Parlamentului/ Johnson va depune moţiune pentru alegeri anticipate/ Zeci de conservatori britanici riscă expulzarea din partid

În pofida avertismentului lansat de Boris Johnson că va convoca alegeri anticipate pe data de 14 octombrie dacă Camera Comunelor îi va limita opţiunile privind Brexit, opoziţia, sprijinită de un grup de conservatori rebeli, a depus o moţiune al cărei scop este de a prelua controlul asupra agendei Parlamentului de la Londra, urmând ca votul pe această temă să se desfăşoare în jurul orei locale 22 (ora României, 24:00),  informează postul CNBC.

La capătul unei dezbateri de urgenţă furtunoase, în favoarea moţiunii au votat 328 membri ai Camerei Comunelor, iar 301 s-au pronunţat împotrivă, informează postul BBC News şi cotidianul The Guardian.

În urma acestui vot, Parlamentul de la Londra preia controlul asupra Brexit din mâinile premierului Boris Johnson.

După obţinerea controlului asupra afacerilor parlamentare, în pofida obiecţiilor Guvernului Boris Johnson, opoziţia va încerca miercuri să adopte o lege care l-ar obliga pe Johnson să ceară Uniunii Europene să amâne Brexit-ul până la 31 ianuarie 2020, în afara cazului în care un acord de Brexit este aprobat de Parlament ori Legislativul de la Londra acceptă ieşirea fără acord din Blocul comunitar.

Johnson susţine că tentativă opoziţiei ar forţa Marea Britanie să se predea Uniunii Europene şi afirmă că nu va accepta niciodată acest lucru.

"Aceasta este ultima şansă a Parlamentului de a bloca o ieşire fără acord pe 31 octombrie", a declarat parlamentarul Oliver Letwin, liderul iniţiativei de zădărnicire a planurilor lui Johnson.

La rândul său, liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a declarat că parlamentarii încearcă să-l împiedice pe Johnson "să joace ruleta rusească cu viitorul acestei ţări".

Mai mult, Partidul Conservator din Marea Britanie, condus de premierul Boris Johnson, a pierdut marţi majoritatea în Parlament după ce conservatorul Phillip Lee a demisionat din partid.

Reacţia lui Boris Johnson

Premierul a reacţionat dur la decizia Parlamentului, semnalând că partidul pe care îl conduce va propune o moţiune pentru convocarea de alegeri anticipate.

"Să nu existe niciun dubiu cu privire la consecinţele votului din această seară", a declarat şeful Guvernului după anunţarea rezultatului.

"Parlamentul este la un pas să strică orice acord pe care l-am putea încheia cu Bruxellesul", a mai afirmat premierul britanic, adăugând că "aceasta va însemna mai multă ezitare şi mai multe întârzieri".

Boris Johnson anunţă că Partidul Conservator va depune o moţiune pentru convocarea de alegeri anticipate

Premierul britanic Boris Johnson a declarat marţi seară că Partidul Conservator va depune o moţiune pentru convocarea de alegeri anticipate, după ce opoziţia a obţinut controlul asupra agendei Parlamentului, fapt ce ar putea să-i permită blocarea unui potenţial Brexit fără acord.

"Liderul opoziţiei cerşeşte de doi ani pentru alegeri", a afirmat premierul, potrivit cotidianului The Guardian.

"Nu vreau alegeri, dar dacă parlamentarii votează mâine (miercuri, n.red.) pentru stoparea negocierilor şi impun o nouă întârziere fără sens Brexit-ului, potenţial pe mai mulţi ani, atunci aceasta ar fi singura modalitate de a rezolva acest lucru", a adăugat Boris Johnson.

Liderul britanic a mai afirmat că în cazul în care va câştiga alegerile "toată lumea ştie că dacă sunt prim-ministru, voi merge la Bruxelles, merge pentru un acord şi voi obţine un acord, dar dacă nu vor vrea o înţelegere, vom pleca oricum pe 31 octombrie."

Boris Johnson a sugerat anterior că alegeri anticipate ar urma să fie organizate în data de 14 octombrie.

Zeci de conservatori britanici, inclusiv un strănepot al lui Winston Churchill, vor fi expulzaţi din partid pentru că au votat contra Guvernului Boris Johnson pe tema Brexit

Douăzeci şi unu de parlamentari conservatori, inclusiv fostul ministru Philip Hammond şi un strănepot al lui Winston Churchill, vor fi expulzaţi din partid după ce au votat în favoarea unei moţiuni a opoziţiei ce ar putea duce la blocarea opţiunii unui Brexit fără acord, relatează agenţia Reuters.

Un purtător de cuvânt al cabinetului premierului Boris Johnson a declarat marţi seară că parlamentarii "care cu nu votat alături de Guvern" în cazul moţiunii vor fi expulzaţi din Partidul Conservator.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici