Luptători din 90 de ţări au încercat să treacă prin Turcia pentru a se alătura grupării Stat Islamic

Luptători străini din "90 de ţări diferite" au încercat să treacă prin Turcia în drumul lor spre teritoriile controlate de gruparea Stat Islamic în Irak şi Siria, a declarat ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, citat de Hurriyet în ediţia electronică.

505 afișări
Imaginea articolului Luptători din 90 de ţări au încercat să treacă prin Turcia pentru a se alătura grupării Stat Islamic

Luptători din 90 de ţări au încercat să treacă prin Turcia pentru a se alătura grupării Stat Islamic (Imagine: Arhivă Hepta)

"Turcia este singurul stat membru al Alianţei (Nord-Atlantice) care are graniţe comune cu Statul Islamic. Aceasta nu este o situaţie sustenabilă. Reprezintă un risc semnificativ pentru noi", a precizat ministrul turc.

Cavusoglu a mai afirmat marţi că reuniunea miniştrilor de Externe ai NATO, din provincia Antalya, va fi o oportunitate de a discuta această problemă cu membrii Alianţei. Ameninţarea reprezentată de gruparea Stat Islamic pentru graniţele de sud ale Alianţei va fi un subiect major al reuniunii de două zile, a adăugat el.

"După ce aceştia intră în ţara noastră, este foarte dificil să controlezi graniţele. Trebuie să scăpăm regiunea de terorism. Pentru asta avem nevoie de politici clare", a mai spus Cavusoglu, adăugând că Turcia a impus restricţii de circulaţie unui număr de 13.800 de presupuşi luptători.

El a salutat programul de instruire şi dotare a opoziţiei siriene moderate pe teritoriul Turciei, în cooperare cu Statele Unite, dar a apreciat că nu este suficient. "Pentru a eradica terorismul trebuie să ne ocupăm de rădăcinile terorismului", a notat ministrul turc.

Miniştrii de Externe ai statelor NATO participă la o reuniune de două zile în Antalya, unde vor discuta de asemenea despre situaţia din Ucraina, precum şi detalii privind summitul Alianţei de la Varşovia, din 2016.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici