Macron, anunţ despre următorul portavion francez. Ce îmbunătăţiri i se aduc

  • Portavionul francez de următoare generaţie va fi alimentat cu energie nucleară şi va înlocui nava amiral a flotei naţionale, Charles de Gaulle, în 2038, a declarat preşedintele Emmanuel Macron, citat de Reuters.
  • Transportatorul va avea 300 de metri lungime şi o greutate de 75.000 de tone
3835 afișări
Imaginea articolului Macron, anunţ despre următorul portavion francez. Ce îmbunătăţiri i se aduc

Macron, anunţ despre următorul portavion francez. Ce îmbunătăţiri i se aduc

A 11-a navă de acest tip din istoria marinei franceze va fi construită de contractorul Naval Group şi va fi echipată cu noul sistem electromagnetic de lansare a aeronavelor dezvoltat de compania americană General Atomics, au declarat oficialii francezi.

Transportatorul va avea 300 de metri lungime şi o greutate de 75.000 de tone, şi va putea transporta până la 30 de avioane de luptă Rafale sau avioanele care vor înlocui actualele Dassault, în curs de dezvoltare de către Franţa, Germania şi Spania.

Armata franceză a optat iniţial pentru o navă cu propulsie convenţională, dar a ales ulterior propulsia nucleară, în ciuda costurilor mai mari de construcţie, din motive tehnice şi strategice.

„În afara viitorului strategic, statutul nostru de mare putere se leagă de industria nucleară”, a spus Macron în timpul unei vizite la un producător de componente din sectorul nuclear.

Franţa este singura putere nucleară a Europei continentale. Şi Marea Britanie este putere nucleară, deşi relaţia sa cu Uniunea Europeană rămâne incertă după 1 ianuarie.

Statul francez va investi un miliard de euro în prima fază de dezvoltare care se va încheia în 2025, a declarat Ministerul Forţelor Armate. Oficialii ministerului au refuzat să comenteze rapoartele mass-media care spun că nava ar putea costa peste 5 miliarde de euro.

„Naval Group este foarte mândru să construiască cea mai mare navă de război construită vreodată în Franţa”, a declarat într-un comunicat CEO-ul companiei, Pierre Eric Pommelet.

De la lansarea portavionului Charles de Gaulle au fost puse în funcţiune alte trei portavioane occidentale, inclusiv USS Gerald R. Ford al marinei americane şi HMS Queen Elizabeth al marinei britanice, care au costat aproximativ 4,03 miliarde de dolari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici