Macron se declară pesimist în legătură cu viitorul acordului nuclear cu Iranul. De ce crede preşedintele francez că Trump "va scăpa de acord"

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că se aşteaptă ca omologul său american, Donald Trump, să retragă SUA din acordul nuclear cu Iranul, informează site-ul cotidianului The Independent.

1224 afișări
Imaginea articolului Macron se declară pesimist în legătură cu viitorul acordului nuclear cu Iranul. De ce crede preşedintele francez că Trump "va scăpa de acord"

Macron se declară pesimist în legătură cu viitorul acordului nuclear cu Iranul. De ce crede preşedintele francez că Trump "va scăpa de acord"

La finalul vizitei sale de trei zile la Washington, preşedintele francez a declarat presei americane că nu ştie ce va decide Donald Trump, însă crede că acesta "va scăpa de acord, din motive politice interne".

Macron a reiterat că nu are informaţii privilegiate din partea preşedintelui american, concluzia sa fiind bazată doar pe opiniile exprimate public de liderul de la Casa Albă, care într-o conferinţă comună cu preşedintele francez a catalogat acordul drept "ridicol" şi "nebunesc".

În discursul său de miercuri din Congresul american, preşedintele francez a declarat că împiedicarea înarmării Iranului cu arme nucleare este un obiectiv împărtăşit de Statele Unite şi Franţa, însă "niciodată nu ar trebui să ne conducă la război în Orientul Mijlociu".

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite plus Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Preşedintele Donald Trump şi Israelul contestă acordul atomic semnat cu Iranul.

Trump a ameninţat în mai multe rânduri că Statele Unite se vor retrage din Acordul atomic semnat cu Iranul, acuzând Teheranul de continuarea activităţilor nucleare şi balistice. Liderul american a anunţat că le oferă timp aliaţilor europeni ai SUA până pe data 12 mai pentru ca aceştia să cadă de acord asupra înăspririi condiţiilor acordului, ori altfel Washingtonul se va retrage din acord.

Donald Trump contestă de mult timp acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. Emmanuel Macron, aflat în vizită de stat la Washington, s-a declarat favorabil modificării tratatului. "Nu avem aceleaşi poziţii, dar am avut (cu preşedintele Donald Trump -n.red.) o discuţie foarte profundă pe această temă. Sper să putem colabora pentru un nou acord cu Iranul" pe termen lung, a declarat Macron, citat de cotidianul Le Figaro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici